Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας: Επιμένει στη μη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε για τρίτη φορά την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια επιχειρώντας να προκαλέσει εφ’ όλης της ύλης μπρα ντε φερ στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή (Πηγή: Eurokinissi)
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή (Πηγή: Eurokinissi)

Στην πρόκληση μίας σκληρής κοινοβουλευτικής μονομαχίας του ίδιου με τον πρωθυπουργό, η οποία με φόντο το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα επεκταθεί σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα για την κοινωνία και την οικονομία, επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας με την επανακατάθεση - για τρίτη φορά - στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησής του για τη μη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταδεικνύει τρεις εμφανείς στόχους.

Αφενός με την αναγωγή της εν λόγω ρύθμισης σε μείζον θέμα, να πείσει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορούν για τον αποκλεισμό (όπως υποστηρίζει ο ίδιος) χιλιάδων νέων από την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια με σκοπό την κατεύθυνσή τους στα ιδιωτικά κολλέγια και άρα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μίας ισχυρής ελίτ.

Αφετέρου, να καταγγείλει εκ νέου τον Πρωθυπουργό ως «κακοποιητή της Δημοκρατίας», ο οποίος απαξιώνει τη Βουλή επιβάλλοντάς της ιδιότυπο lockdown με πρόσχημα τον κορονοϊό, στην περίπτωση που δεν προγραμματιστεί γι’ αυτή την Παρασκευή «Ώρα του Πρωθυπουργού» για τη συζήτηση της εν λόγω ερώτησης και ταυτόχρονα να τον κατηγορήσει ότι «φυγοπονεί» μπροστά σε μία σύγκρουση με τον ίδιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο δελτίο τύπου για την επανακατάθεση της ερώτησης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κάνει λόγο για «συστηματική αγνόηση από την πλευρά της κυβέρνησης και του επικεφαλής της» μπροστά σε ένα θέμα από το οποίο θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 20.000 με 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός ότι η επίκαιρη ερώτησή του έχει παραμείνει στο κοινοβουλευτικό «συρτάρι» είχε υπογραμμίσει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, πυροδοτώντας μάλιστα σφοδρή αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό:

«Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά της φετινής Γ' Λυκείου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στερηθεί, εξ αιτίας της πανδημίας, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους καθηγητές τους, τους φίλους τους, τη διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους, την εφηβεία τους. Και καλούνται φέτος να δώσουν εξετάσεις, έτσι κι αλλιώς, σε ένα εντελώς στρεσογόνο περιβάλλον.

Η σπουδή σας, λοιπόν, κε πρωθυπουργέ να αλλάξετε εν μέσω της πανδημίας τους όρους εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας.

Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων, που θα ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις προφανείς πολιτικές μας διαφωνίες για την ουσία της εκπαιδευτικής σας πολιτικής και με δεδομένο ότι η φετινή εκπαιδευτική χρονιά διεξήχθη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τους μαθητές-υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις οικογένειές τους,

Ερωτάται ο πρωθυπουργός

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων;

Ο ερωτών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τσίπρας Αλέξης».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αλέξης Τσίπρας #ΣΥΡΙΖΑ #Κυριάκος Μητσοτάκης #Βουλή #συνεπιμέλεια

Best of Internet