Μενού
  • Α-
  • Α+

Τροπολογία που θα λειτουργήσει ανασχετικά για τη συμμετοχή των καταδικασθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές, τουλάχιστον με την ιδιότητα της ηγεσίας κόμματος, θα καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ώστε να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη με το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ. Η τροπολογία, κατά πληροφορίες, θα επιφέρει τη διοικητική ποινή της απαγόρευσης ανάληψης αξιωμάτων σε κόμμα από καταδικασμένους με οριστική απόφαση για συγκεκριμένα εγκλήματα, ενώ θα απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές σε άλλο κόμμα που θα τους παραχωρήσει τέτοιο αξίωμα.

Διαβάστε ακόμη: Η ΕΛ.ΑΣ τον ψάχνει μήνες και ο Παππάς δηλώνει «Δεν παραδίνομαι» στον Χίο

Η τροπολογία φωτογραφίζει κατ’ ουσίαν τα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία μετά την ψήφιση της τροπολογίας πρακτικά δεν θα μπορούν να έχουν αξίωμα ούτε στο κόμμα της Χρυσής Αυγής ούτε σε άλλο, προκειμένου να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές την είσοδό τους στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι ο Μάκης Βορίδης καταφέρνει να λύσει ένα μέρος της δύσκολης εξίσωσης των προβλέψεων του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 51, που προβλέπει αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης. Έως τότε τα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκλογές ως απλοί υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια. 

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης συζήτησης που είχε ανοίξει μετά την ιστορική καταδίκη κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, με στόχο την αναζήτηση του τρόπου που θα τους βάλει γενικό «μπλόκο» στην είσοδό τους στη Βουλή και είχε σκοντάψει στο άρθρο 51 του Συντάγματος για την πρόβλεψη της αμετάκλητης καταδίκης. 

Με την ψήφιση αυτής και τη θέσπιση  ασυμβίβαστου κατοχής επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για οριστικά καταδικασθέντα αδικήματα, το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα» που ίδρυσε το 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης, θα χάσει αυτοδίκαια το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, δεδομένου ότι Πρόεδρός του είναι ο ίδιος, ο οποίος είναι καταδικασμένος με οριστική δικαστική απόφαση.

Χρήστος Παππάς σε Στέφανο Χίο: «Δεν παραδίνομαι»

Την ίδια στιγμή πάντως ο «άφαντος» Χρήστος Παππάς «εμφανίστηκε» σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακελειό» όπου - όπως αναφέρουν - δήλωσε από το κρησφύγετό του «Είστε αίμα και θάνατος. Δεν παραδίνομαι». Υπενθυμίζεται ότι ο Παππάς είναι το μοναδικό μέλος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που έχει μείνει ασύλληπτο, μετά και τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού και την έκδοσή του από τις βελγικές Αρχές στην Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA