Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιμέρους ρυθμίσεις για τη συμπλήρωση του ειδικού καθεστώτος που διέπει την περιοχή Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, προωθούνται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη με το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ. Με την εν λόγω τροπολογία γίνεται ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή ακόμα και εντός του Ιουνίου η καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη Lamda Development ώστε να αποκτήσει τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε.

Για να δείτε την τροπολογία πατήστε ΕΔΩ

Παράλληλα, η τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη χωροθέτηση της μαρίνας Αγίου Κοσμά, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα συναρμοδιοτήτων σε ότι αφορά στην κυκλοφοριακή σύνδεση των εγκαταστάσεων, ενώ με άλλη ρύθμιση μεταφέρεται το  Γραφείο Ελληνικού από το Υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και διευρύνονται οι αρμοδιότητές του για τις περιοχές του Μητροπολιτικού Πόλου που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κοινωφελείς ή κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Τροποποιήσεις για τα χαρακτηρισμένα ως κατεδαφιστέα κτήρια

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τα κατεδαφιστέα ή διατηρητέα κτήρια. «Με την πρόοδο των μελετών και την λεπτομερέστερη αξιολόγηση των κτισμάτων, κρίνεται ότι ορισμένα κτίσματα που είχαν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, όπως ο υδατόπυργος της παλιάς αμερικανικής βάσης, είναι δυνατό να αξιοποιηθούν, ενώ αντίθετα ορισμένα κτίσματα που είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως διατηρούμενα είναι προτιμότερο να κατεδαφισθούν, αφού η διατήρησή τους κρίνεται ότι δεν εξυπηρετεί εν τέλει κάποιον συγκεκριμένο λόγο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νέα κατηγοριοποίηση των διατηρητέων

Διαπιστώθηκε, επιπλέον ότι ορισμένα κτίσματα περιμετρικά των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν περιληφθεί εκ παραδρομής στην κατηγορία «διατηρητέα», παρότι δεν περιλαμβάνονταν στον χαρακτηρισμό των υποστέγων ως μνημείων. Σε αυτό το πλαίσιο η προτεινόμενη ρύθμιση επικαιροποιεί την αρχική κατηγοριοποίηση συγκεκριμένων κτισμάτων και εισάγει εφεξής μία απλούστερη διαδικασία «μετάταξης» των υφιστάμενων κτισμάτων από μία κατηγορία σε άλλη, με υπουργική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (βάσει του ν. 4663/2020) ώστε να μην απαιτείται τυπικός νόμος.

Ρύθμιση για τη σύμβαση διανομής

Με την ίδια τροπολογία προωθούνται τροποποιήσεις της σύμβασης διανομής αλλά και των λοιπών στοιχείων γενικής οργάνωσης του πάρκου. Ως προς τη ρύθμιση σε σχέση με τις τροποποιήσεις της σύμβασης διανομής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει πως κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να μην εισάγεται στη Βουλή μία επουσιώδης τροποποίηση, η οποία όπως τονίζει θα έχει περάσει πριν τη θέσπισή της από έλεγχος νομιμότητας από τη διοίκηση και πιθανόν και από ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA