Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα χρώματα στον ουρανό της Αστυπάλαιας είχαν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν, όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση για το Astypalaia Project, ένα σημαντικό έργο, προκειμένου η «πεταλούδα του Αιγαίου» να γίνει το πρώτο «πράσινο», αλλά και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. Ομολογουμένως, το σκηνικό που στήθηκε στην αυλή του Γυμνασίου του νησιού για την παρουσίαση της συνέργειας της ελληνικής πολιτείας με τη VW για τον εξηλεκτρισμό του στόλου οχημάτων του νησιού, αλλά και την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, ήταν εντυπωσιακό. Η Αστυπάλαια, όμως, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια: Χρηματοδότηση κι επιδότηση - Όλα τα οφέλη

Αν κάτι ήταν σαφές από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση αυτού του [πράσινου» project είναι ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην καρδιά του κυβερνητικού σχεδίου. Εξ ου και κατέχει κεντρική θέση και στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μετά τις 15 Ιουνίου. «Θα έχουμε και άλλες μεγάλες επενδύσεις και από άλλους μεγάλους ομίλους που εμπλέκονται στην πράσινη ενέργεια», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες στην Αστυπάλαια, μετά το πέρας της παρουσίασης του σχεδίου.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό ακόμα και εντός του καλοκαιριού να έχουμε και άλλα καλά νέα από το μέτωπο των επενδύσεων. Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader.gr, το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για την Οικονομική Συνεργασία Κώστα Φραγκογιάννη υπάρχουν αρκετοί φάκελοι με επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη, δε, στην «πιάτσα» κυκλοφορεί ότι εντός του θέρους έπεται σίγουρα η ανακοίνωση μιας ακόμα επένδυσης που θα δώσει αέρα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι στον δρόμο της Αστυπάλαιας ως προς το «πράσινο αποτύπωμα» να κινηθούν το επόμενο διάστημα και άλλα ελληνικά νησιά, προφανώς και με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ηλεκτρικό «γκάζι» στην Αστυπάλαια

Όσο για την ίδια την Αστυπάλαια, χθες παραδόθηκαν ήδη τα πρώτα δημόσιας χρήσεως αυτοκίνητα, δωρεά της VW,  ενώ τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ιδιωτών, προκειμένου να τύχουν της μεγάλης επιδότησης που, συνδυαστικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα των τραπεζών, θα επιτρέψουν την αγορά νέων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, όπως εξήγησε χθες ο πρωθυπουργός, στο νησί θα τοποθετηθούν 60 φορτιστές του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ως το 2023 θα έχει δρομολογηθεί, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας η υποδομή με τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να παράγεται η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια χωρίς σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν, δε, ότι εντός των επόμενων τριών ετών θα έχει δρομολογηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το project με τον εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων, ενώ ως τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα έχει αλλάξει σημαντικά και το μοντέλο διαχείρισης ενέργειας στο νησί, περνώντας από τις γεννήτριες πετρελαίου στην αξιοποίηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA