Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή θα μεταφερθεί από αύριο, Παρασκευή, 4 Ιουνίου, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου, καθώς βάσει του κοινοβουλευτικού προγραμματισμού η κατάθεσή του αναμένεται αύριο το απόγευμα έως βράδυ, με στόχο να εκκινήσει η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη 8 Ιουνίου και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα της Βουλής

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει τις κανονικές διαδικασίες, δηλαδή 4 χωριστές συνεδριάσεις στην Επιτροπή ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την Τετάρτη 16 Ιουνίου για να ψηφιστεί έπειτα από δύο – σίγουρα θυελλώδεις συνεδριάσεις – στις 17 Ιουνίου.

Αναμένεται σκληρό πολιτικό ροκ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει σε κλίμα πόλωσης και ρυθμούς σκληρού πολιτικού ροκ, αφού οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και της κυβέρνησης ότι οι ρυθμίσεις στηρίζουν τους εργαζόμενους και διασφαλίζουν απολύτως το 8ωρο, δεν έχουν πείσει μέχρι σήμερα το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που παραμένει «επί ποδός πολέμου», καταγγέλλοντας κατάργηση του 8ώρου και ισοπέδωση κρίσιμων εργασιακών κεκτημένων, ζητώντας την απόσυρσή του. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μάλιστα συμμετέχουν ενεργά και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπου οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Ενώσεων εργαζομένων και εργοδοτών θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Σύγκρουση αρχηγών

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι στις 17 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η αντιπαράθεση εντός του Κοινοβουλίου θα κορυφωθεί με τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, δίνοντας τόνο άτυπης προ ημερησίας συζήτησης και αναβαθμίζοντας τη μάχη αυτή σε σύγκρουση κορυφής. Για όλες τις πλευρές άλλωστε – αν και για διαφορετικούς λόγους – το εν λόγω σχέδιο νόμου κρίνεται εμβληματικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA