Μενού
  • Α-
  • Α+

Τίποτα δεν προμηνύει μια ήρεμη συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές στην τρίτη τους συνάντηση τα τελευταία δυο χρόνια, έπειτα από το πιο δύσκολο 18μηνο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κληθούν αφενός να προωθήσουν τη θετική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών κι από την άλλη να συνεχίσουν την προσπάθεια αποκλιμάκωσης και συνέχισης ενός διαλόγου στο πεδίο των διερευνητικών επαφών, τις οποίες η Άγκυρα έχει βαφτίσει «συμβουλευτικές», επιδιώκοντας να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών έχει αποδείξει πως οι δυο πλευρές απέχουν σημαντικά και οι συγκλίσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. 

Η τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Έκτοτε μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα για χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και η κρίση του καλοκαιριού μετά την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis. Μετά τη μεσολάβηση Γερμανίας και ΗΠΑ επήλθε αποκλιμάκωση στις αρχές του χρόνου και ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου που κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα με τη συνάντηση των δυο ηγετών. Έχουν προηγηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η συνέχεια των πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και οι επισκέψεις των δυο υπουργών Εξωτερικών σε Άγκυρα κι Αθήνα αντίστοιχα. 

Η Αθήνα γνωρίζει πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συνολική ομαλοποίηση των σχέσεων της τόσο με την Ελλάδα όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Η απόφαση αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με πρώτο και κύριο το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει να κλείσει μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο χρόνο, την ώρα που η οικονομία της δέχεται μια σειρά ισχυρών πιέσεων. Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να αποκαταστήσει και τις σχέσεις της με το Κάιρο και τις χώρες του Κόλπου, έπειτα από χρόνια εντάσεων, αλλά και τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κρίσιμο το ραντεβού Ερντογάν - Μπάιντεν 

Καθοριστικό αναμένεται το ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, το πρώτο από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Οι δυο πλευρές έχουν τραβήξει το σχοινί της αντιπαράθεσης με βασικό πεδίο σύγκρουσης την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα που θεωρείται πράξη μη αποδεκτή από την Ουάσιγκτον κι έχει οδηγήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία αλλά και την αποβολή της από το πρόγραμμα προμήθειας της νέας γενιάς μαχητικών F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει κάποιες συμβιβαστικές προτάσεις απέναντι στην Ουάσιγκτον, με αιχμή την πρόταση για μετεγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος σε Αζερμπαϊτζάν ή Κατάρ, ενώ μια διαφορετική γραμμή πληροφόρησης αναφέρει πως η Άγκυρα θα προτείνει την τοποθέτησή τους στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της συνάντησης αναμένεται να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δυο ηγέτες θα μπουν στην ουσία της συζήτησης για τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA