Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι διατάξεις θατσερικής έμπνευσης του εργασιακού νομοσχεδίου είναι αντίθετες στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας και η διάνθισή του, με διάφορες ρυθμίσεις, για θέματα που πράγματι χρήζουν αντιμετώπισης, τηλεργασία, πλατφόρμες εργασίας κ.λπ. οδηγία Ε.Ε και συμβάσεις του I.L.O. δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του εργαζόμενου, αφαιρώντας του δικαιώματα και κυρίως δυνατότητες να διαπραγματευτεί με την στήριξη της συλλογικής εκπροσώπησης. 

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που επικαλείται ότι πρέπει να ρυθμιστεί, έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2010 και το ευέλικτο ωράριο ήδη εφαρμόζεται με την εγγύηση της συλλογικής εκπροσώπησης, για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση και δεν απαιτείται περαιτέρω νομοθέτηση. 

Με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκή χώρα, η απλήρωτη εργασία με το 8ωρο να γίνεται 10ωρο και με τις αλλαγές των υπερωριών και της υπερεργασίας, οι αμοιβές μειώνονται σε σχέση με τα ισχύοντα. Π.χ για ένα εργαζόμενο με 650 ευρώ βασικό στον τουρισμό που με τα ισχύοντα για 10ωρη εργασία έχει μηνιαία αμοιβή 903,5 Ευρώ, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απώλεια 253,5 ευρώ η οποία μπορεί να αντισταθμίζεται κατά τον κ. Χατζηδάκη με ρεπό και άδεια. Η συστηματική κάλυψη των αναγκών με υπερεργασία και υπερωρίες αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για νέες θέσεις εργασίας και το γεγονός ότι διευκολύνει τις απολύσεις με την κατάργηση της δικαστικής προστασίας μάλλον θα μειώσει την απασχόληση. 

Αντί να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ, που πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, με επιθεωρητές και τεχνολογικό εξοπλισμό, ουσιαστικά απενεργοποιείται με τη μετατροπή του σε «Μαϊμού» Ανεξάρτητη Αρχή. 

Αν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το έφτιαχναν, με διαβούλευση, μόνοι τους οι άνθρωποι της αγοράς, που γνωρίζουν την αξία της εργασίας αλλά και την αναγκαιότητα εργασιακής ασφάλειας και συλλογικής εργασιακής ειρήνης αλλά και τις ανάγκες του σήμερα και της μετά covid εποχής.

Η πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο, υγειονομικά οικονομικά και  κοινωνικά, ανέδειξε και με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου και την επαναφορά του ανθρώπου στο επίκεντρο των πολιτικών. Αυτό προφανώς  δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κυριαρχία των αντιλήψεων των συντηρητικών δυνάμεων που επιδιώκουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χωρίς περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες και κυρίως εις βάρος της εργασίας και των εργαζομένων, όπως επιχειρεί το νομοσχέδιο. 

Ήδη και στη χώρα μας, παρά την ανάλωση σημαντικών ποσών, 30 δις Ευρώ χωρίς τα τελευταία, η ύφεση καλά κρατεί, 32% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε., εκδηλώνεται σημαντική αύξηση της φτώχειας,  διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αδυναμία επανεκκίνησης πολλών και σημαντικών δραστηριοτήτων, αφού μεγάλες  κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, έμειναν χωρίς στήριξη. Επαγγελματίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από προγράμματα με το επιχείρημα ότι δεν απασχολούν επιπλέον εργαζόμενους, λες και αυτοαπασχόληση δεν είναι εργασία. Υπήρξαν πολλά λάθη στο σχεδιασμό, τις προτεραιότητες και τους στόχους αλλά και σκοπιμότητες και επιλεκτικές αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας ή δεν θέλει να τις υπηρετήσει.

Η εναλλακτική στις συντηρητικές πολιτικές και επιλογές δεν μπορεί να είναι η κρατικιστική αντίληψη και νόμος είναι μόνο το δίκιο της μιας πλευράς.. 

Δεν αρκεί καν η κλασική σοσιαλδημοκρατική συνταγή του κοινωνικού συμβολαίου.

Γι΄ αυτό οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη  και το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα πρωταγωνιστούμε για την  αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών  και του παραγωγικού μοντέλου, με την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» για να επιτευχθεί ανθρωποκεντρική πρόοδος  μέσα από πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. 

Βασικός κανόνας η εργασιακή και ευρύτερα η κοινωνική ειρήνη, η πλήρης απασχόληση με ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι αξιοπρεπείς και δίκαιες αμοιβές που καθορίζονται όπως και ο κατώτατος μισθός με συλλογικές συμβάσεις. 

Η επιτυχία, με λίγα λόγια, των παραγωγικών και επιχειρηματικών σχεδίων που είναι βασική παράμετρος επίτευξης της ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί με απαξιωμένη εργασία και εν όψει της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις πολιτικές που προκαλούν κοινωνικές συγκρούσεις και ενισχύουν τις ανισότητες και να προβεί ως οφείλει σε ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους εργοδότες και εργαζόμενους για να κατανοήσει ότι σήμερα οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας είναι διαφορετικές από τις επιλογές και τις σκοπιμότητες που προωθεί. 

*Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA