Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να προσπαθεί να «πουλήσει» σε σερί τηλεοπτικές εμφανίσεις του το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που έχει τη δική του υπογραφή και, φυσικά, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Χατζηδάκης συμπεριφέρεται ως «τηλεπωλητής» ρεπό που απευθύνεται σε εργαζόμενους διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα που φέρνει το νομοσχέδιο και προσπαθώντας να τους πείσει κατ’ ουσίαν ότι η ζωή τους δεν είναι αυτή που ζουν, αλλά μία άλλη. Δηλαδή ότι τόσα χρόνια ούτε ήξεραν, ούτε καταλάβαιναν πως έπρεπε να πληρώνονται στις δουλειές τους και πως αυτός έρχεται σήμερα να τους δείξει τι πραγματικά τους συμφέρει: πληρωμένες υπερωρίες με ρεπό. Κι όλα αυτά αραδιάζοντας ωμά ψέματα.

Ψέμα 1: «Δεν φέρνω κάτι νέο με την διευθέτηση ισχύει ήδη»

Ποια η ανάγκη να ψηφιστεί ξανά κάτι που ήδη ισχύει; Προφανώς φέρνει κάτι διαφορετικό και το διαφορετικό είναι η διευθέτηση μέσα από ατομική σύμβαση εργασίας. Κάθε άνθρωπος που δεν θέλει να λέει ψέματα στον εαυτό του κατανοεί ότι ειδικά σε μια συνθήκη με 17% ανεργία ατομική διαπραγμάτευση σημαίνει ότι στο τέλος πάντα κερδίζει ο εργοδότης.  

Ψέμα 2: «Η ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση ή σωματείο.»

Η δυνατότητα του εργοδότη διευθέτησης σε ατομικό επίπεδο αποτελεί αντικίνητρο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η ΝΔ έχει ήδη περιορίσει νομοθετικά την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Κάνει, δηλαδή, ό,τι μπορεί για να μην υπογράφονται και με το νέο νομοσχέδιο τις περιορίζει ακόμα περισσότερο. Το νομοσχέδιο δίνει εργαλεία στους εργοδότες για να μπορούν να απολύσουν όποιον εργαζόμενο διεκδικήσει τα δικαιώματα του και άρα να διαλύσουν κάθε συλλογική έκφραση. Δηλαδή να μην υπάρχει σωματείο. Άρα, ο κ. Χατζηδάκης και η ΝΔ αφού κάνουν ότι μπορούν για να μην υπάρχουν ούτε συλλογικές συμβάσεις, ούτε σωματεία εμφανίζουν ως λύση τις ατομικές συμβάσεις και τα 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες.

Ψέμα 3: «Οι εργαζόμενοι γονείς θα έχουν περισσότερο χρόνο με το νέο νομοσχέδιο»

Οι εργαζόμενοι γονείς, όπως και όλοι οι άλλοι, θα έχουν και λιγότερα χρήματα και λιγότερο χρόνο. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά από κλάδους – άρα λιγότερος ελεύθερος χρόνος – και για πρώτη φορά νομοθετεί το σπαστό ωράριο στην μερική εργασία. Θα εργάζεσαι δηλαδή 4ωρο το πρωί θα φεύγεις για μεσημέρι και θα σε φωνάζουν ξανά για άλλο ένα 4ωρο το απόγευμα. Με αυτή την διάταξη είναι σίγουρο ότι πολλοί εργοδότες δεν θα προσλαμβάνουν με πλήρες ωράριο ή εργαζόμενοι που είναι στο πλήρες ωράριο θα πάνε στην μερική εργασία.

Ψέμα 4: «Με την ψηφιακή κάρτα ο εργαζόμενος θα ελέγχει τον εργοδότη»

Αρχικά η ψηφιακή κάρτα είναι κάτι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά πολύ αργότερα σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα ο εργοδότης θα μπορεί να βάζει τον εργαζόμενο να «χτυπάει» την κάρτα ότι έληξε το ωράριο του και να παραμένει «μαύρα» στον χώρο εργασίας. Γιατί; Γιατί πολύ απλά η ΝΔ έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας. Η πρώτη πράξη της ΝΔ ήταν η μείωση των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 τράπεζα είχε πληρώσει 1,6 εκ πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες. Σήμερα το πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ. Η ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους εργοδότες που δεν θέλουν κανόνες και έλεγχο, τους εργοδότες που κλέβουν τον μισθό και τον χρόνο των εργαζομένων τους. Επίσης από το 2017 η υπερωρία καταγράφετε ψηφιακά σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο δηλώθηκαν για πρώτη φορά περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας και υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλωμένες και πληρωμένες ώρες υπερωριακής εργασίας. Αυτό έγινε όμως γιατί υπήρχε ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας και τα υψηλά πρόστιμα.  

Τι θα φέρει πραγματικά το νομοσχέδιο και τι μπορεί να γίνει;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα χρεωκοπημένο κόμμα στην κυβέρνηση που χρωστάει 340 εκ στις τράπεζες να ψηφίζει με τον νέο πτωχευτικό ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία και ότι οι εργαζόμενοι αντί για υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργασία με απλήρωτα 10ωρα, ατομικές συμβάσεις, φθηνές υπερωρίες, εύκολες απολύσεις και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για πρώτη φορά απολύσεις που στα δικαστήρια θα κρίνονται ως καταχρηστικές δεν θα συνεπάγονται την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και την αποζημίωση του με τους μισθούς υπερημερίας. Αυτή η πολιτική θα φέρει μειώσεις στους μισθούς και η μείωση των μισθών θα χτυπήσει την ζήτηση και άρα τα οικονομικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα brain drain αφού ένας νέος μηχανικός ή προγραμματιστής δύσκολα θα επιλέξει τα απλήρωτα 10ωρα.

Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι αύξηση στους μισθούς με πρώτο βήμα την αύξηση του κατώτατου, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει προστασία της εργασίας και μόνο έτσι μπορούμε να φανταστούμε ένα παραγωγικό μοντέλο που να στηρίζεται στην καινοτομία και την έρευνα και όχι στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία. Ακριβώς για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν ψηφιστεί θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.     

*Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA