Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αυριανή (21/6) επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η Άγκυρα επιθυμεί να ξαναχτίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο. Οι επαφές των δυο χωρών μπορεί να έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο όπως παρατηρούν έγκυροι αναλυτές, οι δυσκολίες είναι πολλές κι έχουν να κάνουν τόσο με την στήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους όσο και στην στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη Λιβύη που αποτελεί την «πίσω αυλή» της Αιγύπτου.

Τούτων δοθέντων η προσπάθεια προσέγγισης Άγκυρας – Αιγύπτου κρύβει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ η Αίγυπτος δεν φαίνεται διατεθειμένη να θίξει την στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με Ελλάδα και Κύπρο υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, λίγες μέρες μετά την ανοιχτή συζήτηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να υπάρχει μια απευθείας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο σε επίπεδο ηγετών, όσο και μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων των δύο, Ιμπραήμ Καλίν και Ελένης Σουρανή. 

Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Κάιρο έχουν από πέρυσι συμφωνήσει στη χάραξη τμηματικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που επιθυμούσε η Αιγυπτιακή πλευρά αλλά και η Αθήνα δεδομένης της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο που συνομολογήθηκε μεταξύ Ερντογάν και κυβέρνησης Σάρατζ τον Οκτώβριο του 2019. Υπενθυμίζεται πως στο Κάιρο είχε βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις αρχές Μαρτίου, με στόχο την αναπροσαρμογή από αιγυπτιακής πλευράς των συντεταγμένων του οικοπέδου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ που αρχικά είχε σχεδιαστεί νότια από την οριογραμμή που η Τουρκία ορίζει ως δική της ΑΟΖ.

Ο Μητσοτάκης στο Ιράκ

Επόμενο ταξίδι στο καλαντάρι του κ. Μητσοτάκη είναι οι Βρυξέλλες, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής που αφορά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο ανακοινωθέν της Συνόδου, κατόπιν και της έκθεσης Μπορέλ, αναμένεται να αποτυπωθεί η διττή προσέγγιση, δηλαδή η έναρξη της συζήτησης για τη θετική ατζέντα παράλληλα με την αιρεσιμότητα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στο τερέν των προκλήσεων. Άλλωστε, η Αθήνα έχει επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας, ιδίως για την Κύπρο, καθώς μένει να φανεί, αν ο κ. Ερντογάν, στην επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στο νησί στις 20 Ιουλίου, θα προχωρήσει με τη βάση drones που έχει εξαγγείλει ή με το άνοιγμα της Αμμοχώστου και, βεβαίως, με την επαναφορά του Γιαβούζ στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Σημαντικό, όμως, είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού που κλείδωσε στο Ιράκ για τα μέσα Ιουλίου. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε προ ημερών εκ νέου με τον Ιρακινό ομόλογο του, προκειμένου να κλειδώσουν τις λεπτομέρειες, ενώ θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Βαγδάτη, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Ελλάδα έχει από το 2016 προξενείο. Σημειωτέον, προ μιας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια. 

Το «ήσυχο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά

Ο «πάγος έσπασε» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ το συμπέρασμα που αντλήθηκε από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι πως η Άγκυρα έδωσε υποσχέσεις αποκλιμάκωσης και«διαλόγου» στους συμμάχους της, αφού είναι πλέον φανερό πως η Τουρκία δεν μπορεί να συντηρεί πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Για να φτάσουμε εδώ έπαιξε κυρίως ρόλο η χειμαζόμενη Τουρκική οικονομία αλλά και η πίεση που ασκήθηκε στην Άγκυρα από την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 Το ερώτημα είναι εάν οι δυο χώρες – πέρα από την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας – μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Δυο γύροι διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκαν σε Άγκυρα κι Αθήνα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών. Οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν τις 25 θεματικές της «θετικής ατζέντας» που έχουν αναλάβει οι δυο υφυπουργοί εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, με τις δυο πλευρές να έχουν ήδη πραγματοποιήσει δυο συναντήσεις και να προβλέπεται νέα συνάντηση στο εγγύς μέλλον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA