Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε πως λύση δυο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ωστόσο τόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν όσο και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος συνεχίσαν το παραλήρημα με τον δεύτερο, μάλιστα να παρουσιάζει την εισβολή ως επιχείρηση διάσωσης των Τουρκοκυπρίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο επανέλαβε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την επίσκεψή της στο νησί, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν θα δεχθεί την λύση της διχοτόμησης που στηρίζει ο Ερντογάν. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν παρόντος του κ. Αναστασιάδη. Η κ. Φον ντερ Λάϊεν πρόσθεσε πως «θέλω λοιπόν οι γείτονές μας να γνωρίζουν ότι εάν μιλούν σε ένα κράτος μέλος μας, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, σε οποιονδήποτε τόνο, τότε μιλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Το ξεκαθάρισα αυτό στη τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οπότε να είστε βέβαιοι ότι έχετε την υποστήριξη ολόκληρης της ΕΕ».

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που του έχουν απευθύνει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες. Αν κάτι απέδειξε βέβαια το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν είναι πως γνωρίζει καλά την τεχνική να εξάγει μια εσωτερική κρίση στην εξωτερική πολιτική της χώρας του. Κι όπως λένε σχεδόν όλοι οι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών, οι κινήσεις του τα τελευταία χρόνια είναι σπασμωδικές: δεν είναι δηλαδή ενταγμένες σε μια ενιαία στρατηγική, αλλά φαίνεται πως καθορίζονται κυρίως από την κατάσταση στο εσωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» για το οποίο έκανε λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μπορεί να είναι ακόμη ένα σχήμα λόγου σε αυτό το συνεχές σπιράλ έντασης και αβεβαιότητας που ζούμε στα ελληνοτουρκικά τα τελευταία πέντε χρόνια.  

Τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν εξακολουθούν πάντως να προκαλούν:  « Βλέπουμε πως υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν πως ενοχλούνται για την επίσκεψη του προέδρου μας στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" κι επειδή θα συναντηθεί με τους Τουρκοκύπριους.  Σε αυτούς απαντάμε ως εξής "να κοιτάτε τη δουλειά σας. Αυτό δεν σας αφορά". Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενοχλείται», απάντησε χθες ο Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. Μάλιστα πολιτικοί όπως ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, έφτασαν στο σημείο να αντιστρέψουν την την ιστορική αλήθεια, παρουσιάζοντας την εισβολή ως μια επιχείρηση διάσωσης των Τουρκοκυπρίων. 

Πάντως όλες τις τελευταίες εβδομάδες, το άνοιγμα των Βαρωσιών, όπως και η κατανομή των υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι σταθερά στην ατζέντα της επίσκεψής του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Η Άγκυρα φαίνεται πως προετοιμάζει ένα θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο για αυτό άλλωστε και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκο Αναστασιάδης, σχεδόν καθημερινά παρεμβαίνει μιλώντας για την αδιαλλαξία των Τούρκων. Η συμμετοχή Ερντογάν στα κατεχόμενα στην επέτειο της εισβολής, είναι πάντως δεδομένη, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να απέχουν από προβοκάτσιες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA