Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα δυο προηγούμενα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η «ημερομηνία ορόσημο» είναι η 20η Ιουλίου για να μετρήσουμε το επίπεδο της έντασης στην περιοχή μας, τη μέρα δηλαδή που ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις από την επέτειο της εισβολής.

«Το τι θα γίνει μένει να το δούμε», είπε ο κ. Δένδιας. «Ωστόσο, αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι τη φετινή χρονιά μετά από δυο χρόνια, ίσως κάνω διακοπές τον Αύγουστο».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών της περιοχής, της ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου με την εξαίρεση μιας χώρας. «Της Τουρκίας. Η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές. Αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και των πεποιθήσεών της».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε και την χαρά του για το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενθάρρυνε ανοιχτά όλες τις χώρες να συνυπογράψουν την Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) – ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δεν το έχουν πράξει αν και αποδέχονται τις αρχές της. «Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνυπογράψει την UNCLOS όχι μόνο σε επίπεδο κρατών μελών αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτή είναι η αρχή. Αρχές λοιπόν και όχι εξωτερική πολιτική a la carte. Και οι αρχές έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας άρα την UNCLOS», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA