Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την ώρα που οι επιστήμονες εκπέμπουν δραματικό σήμα κινδύνου προειδοποιώντας για εφιαλτική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού εντός του καλοκαιριού, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Η μεγάλη επιβάρυνση βασικών επιδημιολογικών δεικτών σε συνδυασμό με την εντεινόμενη απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» και τον αριθμό των ανεμβολίαστων δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα.

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκονται πλέον οι νέοι με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να κάνει νέα βουτιά χθες στα 28 έτη. Τα μαθηματικά μοντέλα μάλιστα της πανδημίας κάνουν λόγο για 18.000 κρούσματα το φθινόπωρο χωρίς εμβολιασμούς και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου ζητώντας επιτάχυνση του προγράμματος των εμβολιασμών.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη όπου θα αναλυθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, ενώ στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκονται οι προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί για τους στρατεύσιμους αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς, από την κυβέρνηση εκφράζεται πλέον ανοικτά η σκέψη αυτοί να ανοίξουν μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες προκειμένου να μπει φρένο σε ένα τέταρτο κύμα. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε χθες στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης σύντομα θα υπάρξει νέα εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να υποδεχτούν τους εμβολιασμένους πελάτες. Θα υπάρχει δηλαδή μια πλατφόρμα όπου θα κατεβάζει κανείς μια εφαρμογή όπου θα σκανάρεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη και αυτομάτως θα πρασινίζει ή θα κοκκινίζει η οθόνη που θα επιτρέπει ή θα αποτρέπει την είσοδο σε έναν κλειστό χώρο. Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, υπάρχει η σκέψη να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου κατά μια εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, αύριο οι κκ. Κικίλιας και Τσιόδρας αναμένεται να επισκεφτούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο ώστε να βρεθούν τρόποι η Εκκλησία να βοηθήσει στην εκστρατεία πειθούς των πολιτών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας θα αναλάβει τον συντονισμό κινητών συνεργείων στα χωριά κι απομακρυσμένων περιοχών (ιδιαίτερα πετυχημένο θεωρείται το μοντέλο της Κρήτης μέχρι στιγμής). Τέλος ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο συντονισμό δράσης για την πειθώ των Ρομά αφού σε Δυτική Αττική και Ασπρόπυργο είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά.

Σήμερα αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA