Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σαρωτική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και τα πρώτα στοιχεία επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας φέρνουν ήδη από τον Αύγουστο… πονοκέφαλο για τη διαχείριση του φθινοπώρου, καθώς όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι, λόγω της ταχύτητας διασποράς, όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν εκτεθειμένοι με το νέο στέλεχος του κορονοϊού και πολλοί, ειδικά όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα νοσήσουν.  Αυτή η νέα πραγματικότητα θα πρέπει, βεβαίως, να συνδυαστεί με τη διακεκηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει γενικά περιοριστικά μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί αποφάσεις να μην ληφθούν ως τις 6 Αυγούστου, όταν και ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει την άνω τελεία που θα βάλει για δύο εβδομάδες το κυβερνητικό σχήμα, πλην όμως αυτές θα ακολουθήσουν προς το τέλος Αυγούστου και θα αφορούν πολλά μέτωπα.  Φαίνεται, για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι στο τραπέζι για το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, τους πολύ ηλικιωμένους, αλλά και τους ιδιαίτερα ευπαθείς.

Θα δοθεί μεν χρόνος ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχήμα τους και όσοι καθυστέρησαν, από ένα σημείο και μετά, όμως, αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο γνωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός για μια «αναμνηστική» δόση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία. Εκτιμάται ότι αυτή η τρίτη δόση, όποτε και να προγραμματιστεί, θα γίνει με εμβόλια Pfizer και Moderna, ανάλογα και με τις παραλαβές, καθώς τα συμβόλαια παραλαβών της Ε.Ε. με την AstraZeneca και την J&J εκπνέουν στο τέλος του έτους. 

Διαβάστε ακόμη: Πέτσας: Δεν συζητάμε απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο - Περιορισμοί μόνο στη διασκέδαση

Τα όρια της πειθούς

Την ίδια ώρα, μπορεί αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει βάλει προσωπικά φρένο στη συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι η στρατηγική της πειθούς που ακολουθεί η Πολιτεία, με μέσα όπως τα προνόμια των εμβολιασμένων, το Freedom Pass, αλλά και η δυνατότητα αμοιβής γιατρών και φαρμακοποιών για ραντεβού που θα κλείνουν ή εμβολιασμούς που θα κάνουν, είναι σαφές ότι έχει όρια. 

Εξ ου και περί το τέλος Αυγούστου, όταν πρώτα δρομολογηθεί η πρώτη αντικατάσταση μη εμβολιασθέντων εργαζόμενων στις Μονάδες Φροντίδας και πλησιάσει η…ώρα του λογαριασμού με τους υγειονομικούς, την 1η Σεπτεμβρίου, είναι σαφές ότι θα εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Άλλωστε, πλέον αυτό είναι εύκολο, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει εξουσιοδοτηθεί με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση να συμπληρώνει το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο υποχρεωτικότητας και με άλλες ομάδες εργαζόμενων. 

«Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε με νόημα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την 47η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, αν και ως το τέλος του θέρους εκτιμάται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα έχει προσεγγίσει το 80%, τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και, ενδεχομένως, και τους εργαζόμενους της εστίασης, η οποία, ρεαλιστικά, από ένα σημείο και μετά θα λειτουργεί κατ’ αποκλειστικότητα για εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους. Και, βεβαίως, στο τραπέζι είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που αφορούν μη ουσιώδεις αγορές (ρούχα, παπούτσια κλπ.) με τη λογική του click away για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυξάνονται οι εισαγωγές, γεμίζουν ΜΕΘ

Ήδη πάντως η μετάλλαξη Δέλτα και η μετατόπιση των κρουσμάτων κορονοϊού από τους νέους στην ηλικιακή κατηγορία 40 – 60 ετών αρχίζουν να προκαλούν πίεση στο σύστημα Υγείας.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPΕΝ, κατά 25% αυξάνονται ημερησίως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό που είπε στο Open, η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, κυρία Μίνα Γκάγκα, ότι δηλαδή, το βράδυ της Παρασκευής κάποια στιγμή έμειναν μόνο τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ κενές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες στη ΜΕΘ έχει μεταφερθεί και 30χρονη ανεμβολίαστη. Στην Κρήτη μάλιστα, υπάρχει ραγδαία αύξηση εισαγωγών. Συγκεκριμένα, από 3 εισαγωγές στις στις 22 Ιουνίου έφτασαν τις 23 στις 22 Ιουλίου, αύξηση 600% δηλαδή.

Ανησυχία για τους αδειούχους

Περαιτέρω συναγερμό προκαλεί και το επερχόμενο κύμα αδειούχων, καθώς εκτιμάται ότι η διασπορά θα ανέβει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τούς κανόνες και για τα παιδιά, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες, μεταδίδουν τον κορονοϊό εξίσου με τους ενήλικες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA