Μενού
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι του 2007 έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων ως το χειρότερο καλοκαίρι για την αντιπυρική προστασία, έστω και αν η πληγή που άνοιξε στο Μάτι ήταν μεγάλη. Κατά σειρά, τότε, είχαν καεί η Πάρνηθα, το Ντράφι και, βεβαίως, η Ηλεία με τους δεκάδες νεκρούς, η πιο πολύνεκρη ως τότε πυρκαγιά στην ελληνική Ιστορία. Το σκηνικό που εξελίσσεται, όμως, αυτές τις ώρες, με τρία τεράστια πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια, παραπέμπει σε ακόμα πιο σκοτεινές ημέρες, σε μια συνθήκη ακόμα χειρότερη και από το 2007.

Διαβάστε ακόμη: Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας τώρα, χωρίς διόδια η Αττική Οδός

Αυτό λέγεται και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης επί αρκετές ημέρες. Και το Μαξίμου, βεβαίως, βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες να πηγαίνει πρώτα στην Ηλεία, έπειτα στη Βαρυμπόμπη και στη συνέχεια να απευθύνεται στους πολίτες, πριν προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη, επιτελείς και στελέχη της κρατικής μηχανής στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας στο κτίριο «Φάρος».

Το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κρατική μηχανή; Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, τουλάχιστον με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Σήμερα, οι κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι χειρότερες, με ισχυρούς ανέμους, σε μια κατάσταση που παραπέμπει, εν πολλοίς, στην κατάσταση που υπήρχε πριν την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. «Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εν προκειμένω, υπάρχει και η επιβαρυντική περίσταση της ξηρασίας από τις αρκετές μέρες καύσωνα, κάτι που κάνει το έργο της πυρόσβεσης σχεδόν αδύνατο, καθώς τα δέντρα έχουν ξεραθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ακόμα και ρίψεις που γίνονται από εναέρια μέσα να μην επαρκούν, ενώ λόγω του πυροθερμικού φορτίου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να επιχειρήσουν κοντά στην φωτιά και τα αναχώματα που στήνουν υπερβαίνονται, εν τελεί, από τη δύναμη της φλόγας.

«Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Πώς να τεθεί υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που θα ενισχύεται από ανέμους 6 και 7 μποφόρ, σε συνθήκες ξηρασίας και σε πευκοδάσος;», έλεγε αργά χθες το βράδυ στο Reader κορυφαίος υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το γενικό κλίμα και μέσα σε αυτή τη σύσκεψη είναι ότι σήμερα ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμα χειρότερες εξελίξεις, με δεδομένο ότι θα φυσούν ισχυροί άνεμοι που θα σπρώχνουν τις φωτιές σε ένα άνυδρο περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εκτίμηση ακόμα και στα ανώτερα επιχειρησιακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας είναι ότι η μάχη δίνεται με άνισους όρους. «Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.  Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης χθες, δίνοντας το στίγμα και για τη σημερινή ημέρα. Και, όπως έχει αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες το Reader, οι δύσκολες συνθήκες αναμένεται ρεαλιστικά να διατηρηθούν ως και τον Δεκαπενταύγουστο, όχι μόνο ως την ερχόμενη Δευτέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA