Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ρίξει όλη την προσοχή τους στην επιχειρησιακή διαχείριση της μεγάλης καταστροφής και αναμένουν σήμερα - αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως - να σβήσουν και τα τελευταία ενεργά μέτωπα της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια. Επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Reader απαντούν πως κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πώς θα κινηθούν τα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ημέρες, αν και εξηγούν πως εφόσον δεν υπάρχουν άλλες φωτιές στην Επικράτεια, το σύνολο σχεδόν των εναέριων μέσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επικεντρωθούν σήμερα από νωρίς το πρωί στην Εύβοια. Η διαχείριση πάντως γίνεται από την Πολιτική Προστασία και για αυτό το λόγο έχουν πέσει “σιωπητήριο” σε υπουργούς. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση δυο φορές την ημέρα για όσο διάστημα παραμένουν ενεργά τα μέτωπα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής διαχείρισης θα επανέλθει και η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται ήδη ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα αρχής γενομένης από την άμεση ανακήρυξη σε αναδασωτέες όλων των καμένων εκτάσεων. Όπως άλλωστε προϊδέασε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούνται έργα προστασίας, αλλά και τον τρόπο που γίνονται οι αναδασώσεις

Διαβάστε ακόμη: Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στους ξένους για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωνε πως «στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος με την ίδια ένταση και την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας», ενώ διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε για ακόμη μια φορά χθες το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ενώ το Σάββατο βρέθηκε στην  112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους χειριστές των Canadair για τον αγώνα που δίνουν αδιάκοπα τις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, αλλά και τους μηχανικούς που φροντίζουν για την πτητική ικανότητα των αεροσκαφών.

Χθες ευχαρίστησε δημοσίως μέσω Τwitter τις χώρες που έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια σε έμψυχο υλικό και εναέρια αλλά και επίγεια μέσα, με τη βοήθεια να ξεπερνά κάθε προηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, το Κατάρ, η Αίγυπτος. Η συνολική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε εννέα αεροπλάνα, περισσότερους από 700 διασώστες και πάνω από 100 οχήματα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA