Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αστοχίες υπήρξαν. Οι ευθύνες θα αποδοθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ στους πυρόπληκτους από τις φωτιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο μήνυμά του ήταν σαφής: «Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα»

Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης. Να μην υπάρξουν, δηλαδή, καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές. Γι' αυτό και αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς ενώ για την Εύβοια, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reader, τα μέτρα θα είναι οριζόντια και θα αφορούν τόσο σε αποζημιώσεις σπιτιών και οικοσυσκευών όσο και επιχειρήσεις

Τα μέτρα για τους πληγέντες από τις φωτιές 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reader, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στα ποσά που θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους. Οι αποζημιώσεις, μάλιστα, θα δοθούν από έναν φορέα και συγκεκριμένα από την ΑΑΔΕ μέσω Taxisnet. Στις αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και τα σπίτια των πληγέντων θα προσμετρηθεί ένα ποσό από το υπουργείο Εσωτερικών για τις οικοσυσκευές. Οι πληγέντες θα κάνουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και θα λαμβάνουν τα χρήματα των αποζημιώσεων αμέσως. Τα ποσά αυτά που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι ως αποζημιώσεις είναι: 

  • για πλήρως κατεστραμμένο σπίτι και πλήρως κατεστραμμένη επιχείρηση 20.000 ευρώ 
  • για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις (αλλά επισκευάσιμες) 8.000 ευρώ 
  • για μικρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις 6.000 ευρώ 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα χρήματα μαζί με ένα πακέτο απαλλαγής από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως εισφορές, ΕΝΦΙΑ, θα ισχύουν και για τους πληγέντες στην Εύβοια αλλά και για τους πληγέντες σε όλη την Ελλάδα από τις πυρκαγιές

Είναι χαρακτηριστικό της ταχύτητας με την οποία κινείται η κυβέρνηση για να σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους ότι ήδη σε τέσσερις δήμους της Αττικής, το υπουργείο Υποδομών έχει ολοκληρώσει τις πρώτες απογραφές. Με τις ίδιες ταχύτατες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν οι καταγραφές, μόλις σβήσουν οι φωτιές και στην Εύβοια, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές.  

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους στην Εύβοια και συγκεκριμένα τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους μελισσοκόμους, κ.λπ, καθώς γνωρίζει ότι έχει πληγεί η μακροπρόθεσμη προοπτική της εργασίας τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα δοθεί ένα οριζόντιο πακέτο μέτρων. 

Η σκέψη, πάντως, είναι στη διαδικασία της υλοτόμησης και της αναδάσωσης να εμπλακούν και ιδιωτικές εταιρείες, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό προς ώρας είναι στο τραπέζι, γιατί έχει κάποια πολυδαίδαλο πλαίσιο, και η οριστική απόφαση θα παρθεί πριν το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA