Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους για τις φωτιές που μαίνονται. Με δάκρυα στα μάτια και με λυγμούς ο Νίκος Χαρδαλιάς «έσπασε» και δήλωσε: «Κάθε σπίτι που καίγεται, κάθε σπίτι που χάνεται, είναι μια τραγωδία. Είναι μαχαιριά στην καρδιά». 

Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς για φωτιές: Εχουμε 74 εναέρια μέσα, ρίψεις κάνουν τα 20 - Είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τη δήλωσή του «η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» ουσιαστικά απάντησε και στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να αντικατασταθούν άμεσα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν φανερά φορτισμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και επανέλαβε: «Η διαχείριση της φωτιάς γίνεται με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες». Μάλιστα, ανέφερε ως παραδείγματα τα εξής: 

  • Επρεπε να δώσουμε μάχη για να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία
  • Επρεπε να δώσουμε μάχη για να μην καούν άνθρωποι στη Βαρυμπόμπη
  • Επρεπε να δώσουμε μάχη για να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό 

Και επανέλαβε τη φράση του: «Κάθε σπίτι που καίγεται είναι μαχαιριά στην καρδιά», αλλά τόνισε: «Ευθύνη μας είναι άμεσα - με εντολή του πρωθυπουργού - όλοι αυτοί οι άνθρωποι να προχωρήσουν, να τους εξασφαλίσουμε συγκεκριμένες συνθήκες. Να χτίσουμε την Εύβοια που αξίζουν. Αυτό είναι το στοίχημα για κάθε περιοχή που καταστρέφεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε για το τι πήγε λάθος στις φωτιές και μίλησε για μια πρωτόγνωρη συγκυρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός και για τον τρόπο που οργανώθηκε η εναέρια πυρόσβεση. Σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής «Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις»

«Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρίψη».

  • Τα 40 που παραμένουν  δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα. 
  • Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά.

Για να πετάξουν τα ένα πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Τρόπος προσέγγισης,
  • τόπος προσέγγισης και
  • τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου

1-8 Αυγ είχαμε 586 πυρκαγιές. Τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών καθημερινά

Στις 3 Αυγούστου προέκυψαν πολλά μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ωστόσο στείλαμε σε όλα εναέρια μέσα. Συνολικά μέσα σε 6 ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχόλησαν 52 εναέρια μέσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA