Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο λόγω της πιθανής έλευσης προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ήδη από χθες Πέμπτη στον Έβρο, μπουλντόζες κάνουν έργα ενίσχυσης του φράχτη κατά μήκος των συνόρων, ενώ σήμερα μεταβαίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας όπου και θα επισκεφθούν τις Καστανιές για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αστυνομία, λιμενικό και ένοπλες δυνάμεις ενεργοποιούν σχέδιο θωράκισης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων με μετακίνηση προσωπικού και μέσων προς τον Έβρο και το Aνατολικό Αιγαίο, ενώ ενεργοποιούνται drones, κάμερες και ραντάρ για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων.

Επίθεση... γοητείας από τον Ερντογάν στους Ταλιμπάν

Τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν φαίνεται πως έχουν ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει επίθεση γοητείας στους Ταλιμπάν, προτείνοντας στρατιωτική συνεργασία τύπου Λιβύης, για την παρουσία τουρκικού στρατού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να παζαρέψει με τους ισλαμιστές αντάρτες, επαναφέροντας την πρόταση που δεν είχε γίνει δεκτή στο παρελθόν ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η τουρκική κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως ενεργοποίησε ήδη τη γνωστή προπαγάνδα ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, μεταδίδοντας εικόνες των πρώτων Αφγανών προσφύγων που όπως υποστηρίζει πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας, παρότι χτίζει τείχος κατά μήκος των συνόρων της.

«Ψεύδεται η Τουρκία»

Όπως πάντως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο Reader, «για να διασχίσουν οι Αφγανοί τα σύνορα από το Αφγανιστάν ως το Πακιστάν και από εκεί να διασχίσουν όλο το Πακιστάν και να φτάσουν στην Τουρκία θέλει χρόνο. Άρα η Τουρκία ψεύδεται για ακόμη μια φορά και δείχνει πως η Τουρκία θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα: να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως «έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA