Μενού
  • Α-
  • Α+

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις φωτιές στην Ελλάδα, άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε για ανεπάρκεια, ανικανότητα κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης, συγκάλυψη ευθυνών, για απόκρυψη του πορίσματος Γκολντάμερ  και είπε ότι με την απόσειση των ευθυνών ουσιαστικά «πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του». «Αφού δεν κάνατε λάθος, γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε. Ζήτησε δε να δοθεί στους πληγέντες εισόδημα έκτακτης ανάγκης. 

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη: «Αφήστε αυτό το αλαζονικό ύφος δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει και για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, Φάνη Σπανού ( για τις οποίες πάντως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει πει ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά).

«Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς στις φωτιές, στην πανδημία και στην ασφάλεια, με βαρύ κόστος για την κοινωνία» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για επιλογές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. «Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό διάστημα: αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση των δασών» πρόσθεσε . Παίρνοντας αφορμή από τις εκκενώσεις και το 112, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σύντομα θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης από το 112, δεν θα είναι προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς »

«Πού ήσασταν όταν καιγόταν η Εύβοια»; 

«Κύριε Μητσοτάκη δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε, ή αν δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος, αλλά η στάση σας γεννά εικόνες ντροπής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «Δεν μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από το μύθο σας και να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα» 

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη για πολιτικές ευθύνες στις φωτιές και τον ρώτησε πού ήταν όταν 500.000 στρέμματα γίνονταν στάχτη στην Εύβοια.

Ζήτησε εισόδημα έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα επτά σημεία που έχει προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παράλληλα ζήτησε για τους πυρόπληκτους με έμφαση στις κατηγορίες εκείνων των επαγγελμάτων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πυρκαγιά. Ζήτησε δε να δοθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες από τις φωτιές. «Ερχόμαστε με μια πρόταση ουσίας και αυτή είναι να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες αγρότες κτηνοτρόφους σε Εύβοια ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά».

Τι είπε ο Μητσοτάκης στην πρωτολογία του

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαχείριση που έγινε όσον αφορά στις πυρκαγιές  λέγοντας πως «σε μία πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, καταφέραμε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, τον εθελοντή. Χάσαμε πολλά, όμως σώσαμε πολλά. Χάσαμε ένα εκατ. δασικού πρασίνου. Η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας, επηρέασε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι βέβαιο, ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολο στη διαχείρισή του. Είχαμε καύσωνα, τον πιο δύσκολο από το 1987 και όλα τα δάση ήταν πυριτιδαποθήκες. Μετατρέψαμε από αδρανή υπηρεσία, από άδεια γραφεία σε μια υπηρεσία με υποδομές, και σχέδιο. Ας θυμηθούν το έργο και το όνομα του προκατόχου του Χαρδαλιά. Κάναμε πολλά στην Πολιτική Προστασία. Επίσης κάλεσε την αντιοπολίτευση να δείξει στην κυβέρνηση τι έγινε λάθος στα Βίλια. «Εμφανώς δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία, όμως ήμασταν προετοιμασμένοι. Μας υποχρεώνουν όμως το 1 εκατ. στρέμματα να δούμε τι πήγε λάθος και πώς θα τα διορθώσουμε. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.