Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για την έξαρση της πανδημίας.  

Αποτύχατε στην πανδημία σε όλα τα επίπεδα

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην πανδημία και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 13 Σεπτεμβρίου με αιχμή τους ανεμβολίαστους, η αποτελεσματικότητα των οποίων όπως είπε θα κριθεί στην πράξη και βάσει των ελέγχων.

«Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό. Ωστόσο, έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων»,  σημείωσε η κ. Γεννηματά, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ευθύνες για εφησυχασμό. Η ίδια υποστήριξε  ότι οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με την αναγκαία ταχύτητα, ότι το καλοκαίρι δεν υπήρχε έλεγχος εφαρμογής των μέτρων. «Δεν έχει στήριξη το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν», κατέληξε.

Οι φωτιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου

Στο πεδίο διαχείρισης των πυρκαγιών, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή, σημειώνοντας πως «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε». Απευθυνόμενη, δε, προσωπικά στον Πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Οι πυρκαγιές κ. Μητσοτάκη δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

Εστιάζοντας μάλιστα στη δημόσια συγγνώμη του Πρωθυπουργού, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε αιχμηρά: «Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο».

Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναγνωρίσει τα δικά της λάθη επιρρίπτοντας μονίμως τις ευθύνες αλλού. «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έβαλε εκ νέου στο «κάδρο» και τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, αναφέροντας πως: «Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία».

Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για κυβερνητικές ανεπάρκειες

Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική της η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του για το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

«Αποτύχατε όμως κ. Μητσοτάκη. Το δήθεν επιτελικό σας κράτος , που χτίζατε επικοινωνιακά, κατέρρευσε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι άλλοθι για την κυβερνητική σας ανεπάρκεια. Απαιτεί αλλαγές παντού. Η πολιτική προστασία έπρεπε να μετασχηματιστεί σε πολιτική δημόσιας ασφάλειας. Σας το προτείναμε. Δεν το πράξατε».

Προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Παρά την κριτική η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε και δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων πρότεινε τη θεσμοθέτηση εγγυημένου εισοδήματος  για αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους που αποδεδειγμένα επλήγησαν, για όσο χρόνο χρειασθεί η απόδοση των μέτρων ανασυγκρότησης, δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, καθώς και συγκρότηση για κάθε μια από τις πληγείσες Περιφέρειες, ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει μια Ειδική Δομή-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των φορέων.

«Στόχος μας είναι να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα και γι’ αυτό θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα την πιέζουμε σε κάθε της βήμα από εδώ και πέρα», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA