Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κώστας Μπακογιάννης για πέμπτη φορά στην μέχρι τώρα θητεία του ως δήμαρχος Αθηνών απονέμει το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών σε πολιτικό που οι «πράξεις του τιμούν την ελληνική πρωτεύουσα». Το τιμώμενο πρόσωπο αυτή την φορά ήταν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, που είναι από τους διαχρονικούς υποστηρικτές της Ελλάδας και βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, επ' ευκαιρία του εορτασμού της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ: «Οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό» είπε για τις φωτιές ο Γερουσιαστής

Το Μετάλλιο Πόλεως Αθηνών είναι τιμητική διάκριση που βασίζεται στο αντίστοιχο μετάλλιο του Παρισιού. Από το 1911 απονέμεται από τον Δήμαρχο του Παρισιού κατόπιν σχετικής πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Παρισιού ή οργανώσεων. Υφίστανται διαφορετικές βαθμίδες: Χάλκινο, Ασημένιο, Γκραν Αρζάν και Γκραν Βερμέιγ. Σημειώνεται, ότι ανταμείβει τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει «αξιοσημείωτη πράξη που να αφορά την πρωτεύουσα», ενώ απονέμεται συχνά και στα άτομα που ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής, καθώς και στα ζευγάρια που γιορτάζουν τον χρυσό τους γάμο (50 χρόνια), τον αδαμάντινο (60 χρόνια), τον πλατινένιο (70 χρόνια), τον αλαβάστρινο (75) ή τον δρύινο (80). 

Ο Κώστας Μπακογιάννης, από τότε που ανέλαβε δήμαρχος Αθηνών, την 1η Σεπτέμβρη 2019, έχει απονείμει την άνωθεν τιμητική διάκριση σε ακόμη τέσσερα πρόσωπα: Τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (10/12/19) τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη (26/10/20), τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν (24/03/21) και τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας (25/03/21). 

  • Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τιμήθηκε σε αναγνώριση της μεγάλης και ιστορικής φιλίας που συνδέει  την Ελλάδα και την Σερβία αλλά και σε ένδειξη ειλικρινούς εκτίμησης προς το πρόσωπο του προέδρου της γειτονικής χώρας. 
  • Ο Νίκος Αναστασιάδης τιμήθηκε για τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τα δυο έθνη, αλλά και ειδικότερα την ελληνική πρωτεύουσα και τη μεγαλόνησο από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  • Ο Μιχαήλ Μισούστιν τιμήθηκε  ως ένδειξη αναγνώρισης της υποστήριξης και της συμβολής του λαού της Ρωσίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
  • Ο πρίγκιπας Κάρολος τιμήθηκε σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του Πρίγκιπα της Ουαλίας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών.

Ο προηγούμενος δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης είχε παρασημοφορήσει κι αυτός δύο εξέχουσες προσωπικότητες: 

  • Τον δήμαρχο του Άμστερνταμ Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν στις 17 Ιουλίου 2017, εξαίροντας την αγαστή συνεργασία, τη σημαντική υποστήριξη αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας προς τον δήμο Αθηναίων από την Ολλανδική πρωτεύουσα.
  • Τον τότε Δήμαρχο Λονδίνου και νυν πρωθυπουργό Βρετανίας. Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου για τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων σε όλους τους τομείς, καθώς και η ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA