Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Βιολογικό το τέλος του. Γιατί το πολιτικό του και το τέλος του στη συνείδηση των πολιτών, είχε επέλθει χρόνια πριν. «Πλούτη δόξα και μεγαλεία γενήκαν του θανάτου λεία», αντιπροσωπευτικός ο στίχος για τη ζωή και το τέλος του Άκη Τσοχατζόπουλου που όμως η μοίρα του επιφύλασσε ένα άλλο φινάλε, πριν από το βιολογικό, φινάλε που ουσιαστικά τον εξόντωσε: εκείνο της κατάρρευσης από την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας.

Ποιος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν από την περίοδο της δικτατορίας (από το 1968) στο πλάι του Ανδρέα Παπανδρέου και υπήρξε σταθερά µέλος της ηγετικής οµάδας αλλά και Γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσοχατζόπουλος διετέλεσε πολλές φορές υπουργός, έφτασε πολύ κοντά στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι να γίνει το «µαύρο πρόβατο» του Κινήματος και της πολιτικής γενικότερα. Ο ΆκηςΤσοχατζόπουλος ήταν - κακά τα ψέματα - ο αγαπηµένος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου και στάθηκε στο πλευρό του Αρχηγού από τις ημέρες του αγώνα με το ΠΑΚ, στις λαμπρές εποχές της εξουσίας με το ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον θάνατό του Παπανδρέου.

Από τα... λουκάνικα στη Γερμανία

Ο Αποστόλης – Θανάσης ήταν γιός του Κωνσταντινουπολίτη Ευάγγελου Τσοχατζόπουλου και της Ηπειρώτισσας Αρετής Γεωργάκη και γεννήθηκε 31 Ιουλίου του 1939 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο µεγαλύτερος από τα τρία αγόρια της οικογένειας.  Ο παππούς του συµµετείχε το 1914 στην προσωρινή κυβέρνηση του Ι. Ζωγράφου στην απελευθερωθείσα Βόρεια Ηπειρο. Από µικρό τον φώναζαν «Άκη». Ηταν µόλις ενός έτους όταν η οικογένεια µετακόµισε στην Αθήνα και ο πατέρας του έφυγε για το αλβανικό µέτωπο. Μετά την υποχώρηση, οι Τσοχατζόπουλοι γύρισαν  στη Θεσσαλονίκη. Κοντά στη Στοά Μοδιάνο ο πατέρας του άνοιξε βιοτεχνία αλλαντικών µε τα αδέλφια του: «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου: Ποιότης Αλφα». Το 1953 η οικογενειακή επιχείρηση έκλεισε και ο νεαρός Ακης έπιασε δουλειά στο καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου και αργότερα στο κυλικείο που άνοιξε ο πατέρας του στον σιδηροδροµικό σταθµό.

Στην εφηβεία του ο Άκης έπαιξε µπάσκετ στον ΠΑΟΚ. Εγκατέλειψε τον αθλητισμό για να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Ικάρων, αλλά οι γιατροί τον έκοψαν: «Συστολικό φύσηµα του µυοκαρδίου».  Τον Απρίλιο του 1959 ταξίδεψε στο Μόναχο για σπουδές. Πήρε το 1964 το δίπλωµα του Πολιτικού Μηχανικού και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Γκούντρουν Μολντενχάουερ, µε την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Αρετή και τον Αλέξη. Ενα τρίτο παιδί θα έλθει πολύ αργότερα από τον δεύτερο γάµο του µε τη Βίκυ Σταµάτη. Την επαγγελµατική σταδιοδροµία του την άρχισε κατασκευάζοντας κτίρια και τούνελ στην Αυστρία. Το 1967 πήρε µεταπτυχιακό στην Οικονοµία. Ήταν έτοιμος να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά του χάλασαν τα σχέδια οι Συνταγματάρχες. Τότε ήταν που εισχώρησε σε µια τοπική αντιδικτατορική κίνηση. Η δικτατορία τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Η γνωριμία του με τον Αντρέα Παπανδρέου 

Το 1968 ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος ΠΑΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, γνωρίστηκε με τον Άκη στην πόλη Ρουσελσχάιµ. Από τότε δεν χώρισαν ποτέ. Ο Ανδρέας τον εμπιστεύτηκε απόλυτα. Δεν έκανε τίποτα ο Παπανδρέου χωρίς τη συμβουλή του Ακη. Ακόµη και στην εποχή της «εξουσίας» της  Δήµητρας Λιάνη, που τον κρατούσε σε απόσταση, ο Αντρέας και ο Άκης μιλούσαν κρυφά! Το 1974, μετά την πτώση της χούντας,  ανέλαβε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και µέχρι το 1981 εργαζόταν ως µηχανικός Είναι εκείνα τα χρόνια που θα του κολλήσουν το παρατσούκλι «Ο ωραίος Μπρούµελ»!

Τα υπουργεία η ισχυρή Τρόικα και οι γρουσούζικες γιορτές...

Το 1981 το όνοµά του Τσοχατζόπουλου, συμπεριλαµβάνεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση της Αλλαγής συμμετείχε κατ’ αρχάς ως υπουργός Δηµοσίων Εργων. Στα επόµενα χρόνια θα γίνει υπουργός Προεδρίας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Εθνικής Αµυνας και Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχε και στην κυβέρνηση Ζολώτα. Στο ΠΑΣΟΚ ήταν το τρίτο µέλος της περίφηµης τρόικας, µε τους Γιώργο Γεννηµατά και τον Κώστα Λαλιώτη. Όταν αρρώστησε ο Παπανδρέου, κατά την περίοδο του «Χέρφιλντ» το 1995, έκανε χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού και ήταν αυτός που στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη ζήτησε να υιοθετηθεί η ελληνική ονοµασία του ευρώ.

Το 1996 στις 18 Ιανουαρίου πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναµέτρησης για την πρωθυπουργία, µε τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναρρώνει στο Ωνάσειο, αλλά έχασε από τον Κώστα Σηµίτη για 11 ψήφους. Η µεγαλύτερη όµως απώλεια για τον Άκη ήταν ο θάνατος του Αντρέα Παπανδρέου. Με το δίληµµα: «Αν δεν εκλεγώ και πρόεδρος, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός», ο Κώστας Σηµίτης τον κέρδισε για δεύτερη φορά. Στην ουσία, για τρίτη. Ο Ακης είχε χάσει και τη µάχη για το ασυµβίβαστο στο Συνέδριο του 1994, µε αποτέλεσµα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για να παραµείνει απλός γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Και τις δυο φορές η µάχη της ηγεσίας χάθηκε ανήµερα στις ονοµαστικές του εορτές: Τα όνοµατά του είναι Απόστολος (γιορτάζει στις 30 Ιουνίου) και Αθανάσιος (γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου)!

Με τον Αντρέα πέθανε και η δύναμή του

Ο θάνατος του Αντρέα τον ισοπέδωσε. Ήταν τόσο αφοσιωµένος στον Αρχηγό, που για να τον πειράξουν στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν τότε το ανέκδοτο: «Τι ώρα είναι, Ακη; Ο,τι ώρα πεις, εσύ πρόεδρε».  Ο Γιώργος Γεννηµατάς έλεγε μάλιστα: «Εγώ είµαι για τα οργανωτικά, ο Λαλιώτης για τη θεωρία και ο Ακης για να µιλάει µε τον πρόεδρο». Ο Άκης, ήταν ο µόνος στο ΠΑΣΟΚ που μπορούσε οποιαδήποτε ώρα να χτυπήσει την πόρτα στο Καστρί και να τον δεχτεί ο πρόεδρος. Ο µόνος  δε που συζητούσε µε τον Ανδρέα χωρίς περιστροφές. «Βγάζαµε τα µάτια µας,αλλά τα βρίσκαµε», θα πει κάποτε.

Η σχέση του µε τον Σηµίτη ήταν επιφανειακή. Γνωρίζονταν από το 1968 στη Γερµανία, όταν ο µετέπειτα πρωθυπουργός προσχώρησε στο ΠΑΚ. Συνυπήρξαν για δεκαετίες στα ίδια επιτελικά σχήµατα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ. ∆εν είχαν ποτέ κοινωνικές σχέσεις. Ο Ακης είχε πει κάποτε για τον Σηµίτη: «Ο Σηµίτης είχε τον πατέρα του άρρωστο για χρόνια και πήγαινε και τον έβλεπε κάθε µέρα. Αυτό δείχνει άνθρωπο µε ισχυρή θέληση». Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος που του στέρησε από τον Άκη, τον Ιανουάριο του 1996 την πρωθυπουργία και τον Ιούνιο την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας το «βάρος του ονόµατος» υπέρ του Σηµίτη. Από το 2004 και μετά δεν συναντήθηκαν ποτέ. 

Πολυσχιδής η προσωπική ζωή του 

Ο ιδιωτικός βίος του Ακη έμοιαζε σε πολλά µε εκείνον του Αντρέα Παπανδρέου. Το 2004, ο Άκης Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, έναν γάμο που απασχόλησε έντονα τα φώτα της δημοσιότητας. Η ιδέα του γάµου στο Παρίσι οφείλεται στον Γάλλο κουµπάρο του, τον πολιτικό µηχανικό Μισέλ Κεντάς.

Ο αριθμός των χρημάτων που σπαταλήθηκαν για τον πολυτελή γάμο του στο Παρίσι ζαλίζει. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τις τότε φήμες, έφτασε το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η γαμήλια δεξίωση έγινε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Four Seasons». Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, είχε πει: «Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους». Ο αρνητικός συµβολισµός αυτής της κίνησης ήταν τόσο ισχυρός, που του κόστισε πρώτα τη βουλευτική έδρα στη Θεσσαλονίκη και στη συνεχεία τον ενεργό ρόλο του στο ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν πείραξε κανέναν», αλλά...

Για τον χαρακτήρα του Τσοχατζόπουλου έλεγαν όλοι ότι είναι: άνετος στην επικοινωνία του µε τους ανθρώπους, ευχάριστος στις κοινωνικές συναναστροφές του και οικείος µε όλους.  Στο ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι τον καιρό της παντοδυναµίας του δεν πείραξε κανέναν. Ούτε καν αυτούς που ο Ανδρέας ήθελε να εξοντώσει. Αντίθετα, πολλοί σώθηκαν χάρη στις παρεµβάσεις του. Στα 80 του ο Άκης, ο «Κούκλος» όπως τον αποκαλούσαν στο ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε αντιµέτωπος µε τη σκοτεινή µοίρα του. 

Σύντομα βρέθηκε στο κέντρο κυκλώνα που τον έφερε αντιµέτωπο µε τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες ως ενεχόµενο για οικονοµικά σκάνδαλα. Η παραποµπή του σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ήταν για εκείνον εξοντωτική! Με 226 ψήφους – πάνω από τα δύο τρίτα της Βουλής – παραπέµφθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων.  Αρκετοί βουλευτές είχαν μπει τότε στην αίθουσα µόνο για περίπου µισή ώρα, όταν αγόρευε ο πρώην υπουργός. Υστερα βγήκαν στο περιστύλιο για να συνεχίσουν τη «ζύµωση».

Οχι για το εάν θα παραπεµφθεί τελικά στο Ειδικό ∆ικαστήριο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά για το εάν θα κάνει ανασχηµατισµό ο Πρωθυπουργός. Η απαξιώση για τον πρώην ισχυρό άνδρα του πολιτικού βίου της Ελλάδας ήταν δυνατό χαστούκι για τον Τσοχατζόπουλο. Το πιο δυνατό, όμως, δεν είχε έρθει ακόμη.

Της φυλακής τα σίδερα και το βιολογικό τέλος

Στις 11 Απριλίου του 2012, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Δημεύτηκε η περιουσία του, στη φυλακή τον ακολούθησε η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, αλλά και η κόρη του Αρετή, η οποία είχε εμπλακεί στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.  Ο Τσοχατζόπουλος επικαλούμενος προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε εισαχθεί σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία. Ο πρώην υπουργός είχε κάνει βαρύ χειρουργείο στην καρδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο το 2017, όπου υποβλήθηκε σε τριπλό μπαϊπάς. Το 2020 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σισμανόγλειο για περίπου 20 ημέρες με πνευμονία. Επίσης ο Τσοχατζόπουλος εισήχθη την 1/6/2021 στο «Λαϊκό» νοσοκομείο όπου είχε εκτεταμένες κατακλίσεις και μεγάλη αιμορραγική κένωση. Όταν η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA