Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη μαζικών μεταναστευτικών ροών όπως την περίοδο 2015-2019, επανέλαβε από τη Βουλή, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με το βλέμμα στραμμένο στις τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, όπως την περίοδο 2015-19, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος εργάζονται αδιάκοπα για τη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.

Μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αναμόρφωση των διαδικασιών απέλασης  και χορήγησης διεθνούς προστασίας, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.

Μειωμένες κατά 85% οι ροές τον τελευταίο χρόνο

«Οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86% και μάλιστα, στα νησιά κατά 95%, Στο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 77% οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδοχώρα. Πλέον, στις δομές και στο ΕΣΤΙΑ έχουμε 37.000 διαμένοντες και 9.000 που ετοιμάζονται για αναχώρηση», είπε.

 Ως προς το νομοσχέδιο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  διευκρίνισε ότι σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί απελάσεων και επιστροφών και κατά το δυνατόν, περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών.

«Στόχος είναι ο σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αλλοδαπών εν γένει που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης χερσαίας ή θαλάσσιας διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της Χώρας, από τις διαδικασίες επιστροφής που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την τροποποίηση διατάξεων με σκοπό την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου που υπονομεύουν και επιβραδύνουν την εν  γένει διαδικασία. Σύμφωνα με τον Υπουργό βασικά σημεία  του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων, η εισαγωγή δυνατότητας απόρριψης αιτήματος διεθνούς προστασίας και στις περιπτώσεις  που θα επιτρεπόταν η ανάκλησή της εάν είχε χορηγηθεί στο πλαίσιο ενσωμάτωσης σχετικής οδηγίας περί μη χορήγησης ασύλου όταν ο αιτών (ή η αιτούσα) θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας ή την κοινωνία της Ελλάδας, λόγω τελεσίδικης καταδίκης του για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA