Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αυξήσεις - ΔΕΘ: Στο τραπέζι διεύρυνση δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου - Συσκέψεις Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο

Έτοιμος να δώσει ουσιαστικές ανάσες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινώσει διάφορα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά με φόντο το επερχόμενο κύμα αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πηγή: Eurokinissi)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πηγή: Eurokinissi)

Έτοιμος να δώσει ουσιαστικές ανάσες στα νοικοκυριά που αγωνιούν για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, αλλά και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να περιγράψει μέτρα ανακούφισης.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν και παίρνουν για τα ζητήματα αυτά, ενώ και το Σαββατοκύριακο υπήρξαν συζητήσεις. Και το πρωί της Δευτέρας, δε, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τους συνεργάτες του από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να διερευνήσουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και την πιθανή εμβέλεια των μέτρων που θα εξαγγελθούν. Κρίσιμα θα είναι και τα στοιχεία για το Β’ Τρίμηνο του ΑΕΠ που αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα. Aν αυτά είναι καλά και με δεδομένο ότι ο τουρισμός σε ορισμένες περιπτώσεις πήγαινε εξαιρετικά, όντας ακόμα και στα επίπεδα του 2019, τότε η εμβέλεια των παροχών μεγαλώνει.

Σε πρώτο πλάνο, βεβαίως, είναι οι δυνητικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κατά πληροφορίες του reader.gr, μια από τις κινήσεις που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση είναι η διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, με ενίσχυση του ποσού γι’ αυτόν τον σκοπό. Το στίγμα έδωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (ΣΚΑΪ), προαναγγέλλοντας εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό το Σάββατο. «Η κυβέρνηση δεν είναι παρατηρητής, παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται. Κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Μιλάμε για ένα διεθνές φαινόμενο, για παράδειγμα έχουμε επί πολλούς μήνες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη στην τιμή του ρεύματος», τόνισε. «Όλα αυτά θα τα διαχειριστούμε με ευαισθησία, θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων», δήλωσε.

Ως προς το τελευταίο, κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8%, ενώ η κυβέρνηση διερευνά, αν μπορεί να επεκτείνει την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, πλην των ιδιωτικών υπαλλήλων. Μένει, δε, να φανεί, αν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ μπορούν να πάνε και πέρα από τον εισφορά αλληλεγγύης, αγγίζοντας και τον ΦΠΑ, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος. Σημειωτέον, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχουν ορίζοντα διετίας και έτσι, ακόμα και αν δεν ενεργοποιούνται από το 2022, θα ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό, για τον οποίο θα πρέπει να έχει γίνει προηγούμενη στάθμιση, με δεδομένο ότι από το 2023 είναι άκρως πιθανό να επανέλθει ο στενός κορσές του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της ΕΕ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης #ΔΕΘ #αυξήσεις #ρεύμα