ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/09/2021 21:39

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Μέτρα για τις αυξήσεις: Μειωμένος ΦΠΑ και αυξημένο επίδομα θέρμανσης

«Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους» - Οι τρεις απαντήσεις της κυβέρνησης στις αυξήσεις τιμών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Μέτρα για τις αυξήσεις: Μειωμένος ΦΠΑ και αυξημένο επίδομα θέρμανσης
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αυξήσεις σε αγαθά αλλά και ενέργεια ανακοίνωσε στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά. Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Ειδικά γι’ αυτό, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα

  • Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
  • Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας
  • Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ).
  • Τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΠΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΕΘ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ