ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/09/2021 14:57

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα λειτουργήσει η δεύτερη ευκαιρία

Έως 31 Δεκεμβρίου 2021 οι δηλώσεις, με μειωμένα πρόστιμα 20% ή και πλήρη διαγραφή προστίμων και εξόφληση σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις - Ποια είναι τα οφέλη της ρύθμισης. 

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα λειτουργήσει η δεύτερη ευκαιρία
Ακίνητα (Copyright: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Τα οφέλη της νέας ευνοϊκής ρύθμισης ή αλλιώς δεύτερης ευκαιρίας για την υποβολή δήλωσης της ορθής επιφάνειας ακινήτων, για τα αδήλωτα τετραγωνικά, προς τους δήμους, που προβλέπεται στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε ακόμη: Αναδρομικά: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Σύμφωνα με τη ρύθμιση δίνεται δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους, μέσω της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και της υποβολής δηλώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πρόστιμα 20% ή πλήρης διαγραφή

  • Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020.
  • Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

Εξόφληση οφειλών σε 24 δόσεις

Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού που προκύπτουν, θα μπορούν να εξοφληθούν σε είκοσι 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις, με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, διατηρούνται σε ισχύ.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Στέλιος Πέτσας: Οφέλη για ιδιοκτήτες και αυτοδιοίκηση

«Πρόκειται για μία ρύθμιση που έρχεται να ικανοποιήσει τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και την αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, επιβραβεύει τους συνεπείς δημότες, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί –στην πρώτη περίοδο ανοίγματος της πλατφόρμας, δηλώνοντας την ορθή επιφάνεια των ακινήτων τους– καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την πολιτεία, “τρέχουν” εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών και κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Όσοι πολίτες καθυστέρησαν για τον οποιοδήποτε λόγο και επιλέξουν να ενταχθούν, τώρα, στη ρύθμιση, δίνουμε τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους: 20% –και μόνο για την περίοδο από το 2020 και μετά– και όχι πολλαπλάσιο, που θα ήταν το κανονικό πρόστιμο εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος εξήγησε πως με την εν λόγω ρύθμιση διευρύνεται η βάση υπολογισμού των δημοτικών τελών, εξασφαλίζοντας περισσότερους πόρους για τους Δήμους, οι οποίοι θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν προς όφελος των δημοτών τους, είτε μειώνοντας τα τέλη, είτε χρηματοδοτώντας νέα έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ