Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας των διανομέων φαγητού σε ψηφιακές πλατφόρμες

Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Τροπολογία για την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού ως εξαρτημένης εργασίας και την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στη Βουλή, στη σκιά της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση η οποία κατηγορεί από την πλευρά της την Κουμουνδούρου για υποκρισία και προσπάθεια ψηφοθηρίας, επιμένοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη ενίσχυσε τους εργαζόμενους στις εν λόγω πλατφόρμες καταργώντας γκρίζες ζώνες.

Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκεται η αποσαφήνιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων διανομέων στις ψηφιακές πλατφόρμες και η κατοχύρωση τους ως εξαρτημένης εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους. Ειδικότερα:

Με την παράγραφο 1 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Απαγορεύεται ρητά οποιοδήποτε άλλη συμβατική σχέση ή άλλος τρόπος συναλλαγής των διανομέων με τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις.

Με την παράγραφο 2 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης που απασχολούν διανομείς υποχρεούνται να τους παρέχουν πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους αναμονής και σε χώρους υγιεινής, καθώς και να διαθέτουν προς χρήση από τους διανομείς ειδικά ερμάρια προσωρινής αποθήκευσης των ατομικών τους ειδών, που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους

Με την παράγραφο 4 προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα προβλεπόμενα από το παρόν άρθρο επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 24 1 Α του ν 3396/11 ύψους έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης των ανωτέρω δύναται να επιβάλλεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή λειτουργίας τους.

Με την παράγραφο 5 προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το άρθρο 69 του ν.4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ΣΥΡΙΖΑ #διανομέας #τροπολογία #Βουλή #Εστίαση