ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/09/2021 10:56

Θάνος Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται η διενέργεια rapid test

«Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες επικίνδυνες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test», διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Θάνος Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται η διενέργεια rapid test
Θάνος Πλεύρης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ένας ασθενής θα χρειάζεται rapid test κορονοΐού για να πάει στον οδοντίατρο, έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αλλαγές στην υπουργική απόφαση και σημείωσε πως το θέμα λύθηκε, αφού η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται τα rapid test.

«Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test, ούτε ο συνοδός, ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα.

Προχθές, στην Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς rapid test», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Υγείας αρχικά είχε ανακοινώσει ότι τόσο οι ανεμβολίαστοι, όσο και οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό πριν από την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο.

Rapid Tests: Οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Οδηγίες για την προσέλευση των ασθενών στα οδοντιατρεία εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας. Σε αυτές διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται οι ασθενείς να έχουν υποβληθεί πρώτα σε rapid test και σε ποιες όχι. Στην ανακοίνωση της με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι οδηγίες βασίζονται στην προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και ότι θα υιοθετηθούν σε επόμενη ΚΥΑ.

Διευκρινίσεις:

  • Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.
  • Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.
  • Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.
  • Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει αρχικά ότι τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό πριν την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο (οι πρώτοι με PCR τεστ και οι δεύτεροι με rapid test).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ RAPID TEST ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ