Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Παρίσι είναι γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες, με το Reader.gr πρώτο να έχει αποκαλύψει ότι επίκειται κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ραντεβού, πάντως, φαίνεται πως γίνεται πιο ενδιαφέρον στη σκιά των πληροφοριών ότι πολύ σύντομα η ελληνική πλευρά θα «κλειδώσει» τις αποφάσεις της για την αγορά των φρεγατών που θα συμπληρώσουν τόσο την αγορά των 24 Rafale όσο και την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16 που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική μας Αεροπορία. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών, η εταιρία Naval επανήλθε με νέα, βελτιωμένη προσφορά για τις φρεγάτες Belharra, με μειωμένο κόστος ανά μονάδα, αλλά και μια καλή ενδιάμεση λύση, μέχρι να είναι διαθέσιμα τα νέα πλοία.

Ανώτερη αμυντική πηγή συνιστούσε, σε επικοινωνία με το Reader.gr, υπομονή ως…την Τρίτη και την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη. Αυτό, δε, σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μείνει και το πρωί της Τρίτης στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπερ θα σημαίνει...ανακοινώσεις. 

Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι φρεγάτες θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη-Μακρόν, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσει. Η γαλλική πρόταση, ρεαλιστικά, αξιολογείται ως άκρως ενδιαφέρουσα και είναι πολύ ψηλά στην shortlist του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Με δεδομένο, δε, ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επανέλθει με επικαιροποιημένη πρόταση (θα το κάνουν τις επόμενες εβδομάδες, θεωρητικά), οι Γάλλοι έχουν ένα προβάδισμα. Όλοι, όμως, στην Αθήνα αναμένουν τη συζήτηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο δείπνο που θα λάβει χώρα στο Παρίσι, καθώς είναι πλέον κοινός τόπος ότι σε επιτελικό επίπεδο έχει γίνει όση πρόοδος θα μπορούσε να γίνει και τώρα απομένουν οι αποφάσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να αποκλειστεί διόλου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης στρατηγικής σύμπλευσης με τη Γαλλία, με τη μορφή μιας αμυντικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Εφόσον, δε, αυτό το σενάριο προχωρήσει, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος να ταξιδέψει και αυτός στη Γαλλία την Τρίτη για τα...περαιτέρω. 

Σημειωτέον, ακόμα σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA ) με τις ΗΠΑ για άλλα πέντε χρόνια. Με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες που έχουν ανακύψει πριν το ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ στις 14/10, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μονοετούς ανανέωσης, μέχρι να συμφωνηθεί πλήρως μια πολυετής επέκταση. Αρμόδια πηγή που εμπλέκεται στις συζητήσεις, όμως, έλεγε χθες στο Reader.gr ότι η προοπτική της πενταετούς ανανεώσης είναι ισχυρή. 

Πριν το δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν, πάντως, θα έχει προηγηθεί η κοινή παρουσία των δύο ηγετών στο Λούβρο, κάτι που ήταν και η αφορμή για την κατ’ ίδιαν συνάντηση τους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι παρών σήμερα το απόγευμα μαζί με τον κ. Μακρόν στα εγκαίνια μιας ειδικής έκθεσης στο Λούβρο για τη Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας και ειδικά για την περίοδο 1675-1919, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA