Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, ως ενδιάμεσο σταθμό από την Νέα Υόρκη, από όπου και επιστρέφει μετά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Αφορμή, τουλάχιστον προφανής, για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, η οποία διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκεί, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά, ίσως περισσότερο από ποτέ, στο να δώσουν τα χέρια για την προμήθεια από ελληνικής πλευράς, των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση καταλήγουν στην απόφαση για παραγγελία τριών γαλλικών φρεγατών συν ακόμη μίας.

Όπως αναφέρεται στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο Παρίσι πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μεταβούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συμφωνία περιέχει το δόγμα «αμυντικής συμβολής» μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το οποίο όταν η μία απειλείται, η άλλη θα σπεύδει να στείλει βοήθεια ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις συνεκπαίδευσης.

Παράλληλα, η γαλλική παρουσία σε Ελλάδα και Μεσόγειο πρόκειται να γίνει συχνότερη. Επιπλέον, στο «πακέτο» της συμφωνίας θα βρίσκεται και η παραχώρηση τριών φρεγατών Belhara και τριών κορβετών. Θα υπάρξουν εξελίξεις επίσης για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική πλευρά. Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις για την αναθεωρημένη γαλλική πρόταση η οποία αξιολογήθηκε από το πολεμικό ναυτικό και ικανοποίησε και την κυβέρνηση, αναμένεται να γίνουν αύριο Τρίτη 28/09.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA