Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διπλωματία συχνά προσιδιάζει στο πόκερ, υπό την έννοια ότι οι παίχτες συχνά μπλοφάρουν, παίζουν τα ρέστα τους ή μοιράζουν τις μάρκες τους σε ομοτράπεζους. Και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η κινητικότητα των τελευταίων χρόνων μοιάζει με γεωπολιτικό μπιγκ μπάνκ: νέες συμμαχίες δημιουργούνται, το Ισραήλ περνάει σε φάση στενής με τις αραβικές χώρες με όχημα την τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Άγκυρα διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με την Τουρκία να απειλεί και να προβοκάρει σε συστηματική βάση, η Ελλάδα οφείλει να διαφυλάξει την κυριαρχία της, ούσα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά γαλλικών φρεγατών και να υπογράψει μια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία είναι μια κίνηση που αποδεικνύει πως η Αθήνα βλέπει το Παρίσι ως τον πρωταγωνιστή της επόμενης μέρας στην Μεσόγειο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μάρκες μας ακουμπάνε στο Παρίσι. 

Σε λίγους μήνες άλλωστε η Γαλλία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ (α’ εξάμηνο του 2022) και πρωταρχικός στόχος του Μακρόν (που τον Απρίλιο θα πρέπει να πετύχει και την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο) θα είναι η δημιουργία μιας νέας δομής ευρωπαϊκής αμυντικής ομπρέλας που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος σε ανύποπτο χρόνο είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικό νεκρό».

Η Γαλλία, που παραμένει η μοναδική πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, έχει συνειδητοποιήσει μετά τα δυο συνεχόμενα διπλωματικά χαστούκια της Ουάσιγκτον (την απροειδοποίητη αποχώρηση από το Αφγανιστάν αλλά και την υπογραφή της AUKUS με Αυστραλία και Γαλλία) πως οι Αμερικανοί έχουν θέσει την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα κι έχουν σχεδόν εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή. Και μπορεί ο Ρωσικός κίνδυνος να είναι υπαρκτός, αλλά ζητούν από την Ευρώπη να ενηλικιωθεί στρατιωτικά, εάν θέλει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες γεωπολιτικές απειλές.

Με τη Γερμανία να μην έχει ξεπεράσει τα αμυντικά της συμπλέγματα και την Βρετανία εκτός ΕΕ, η Γαλλία οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμμαχίας. Και η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πως η συνεργασία με τη Γαλλία πρέπει να βαθύνει και να λάβει στρατηγική διάσταση παράλληλα με τα διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας που εντατικοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Εμιράτα). Αγοράζοντας λοιπόν φρεγάτες και κορβέτες, αγοράζουμε κι ένα ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Με την ελπίδα πως αυτό θα αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα ανάσχεσης της τουρκικής απειλής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA