Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιχειρησιακό ψηφιακό άλμα πραγματοποιεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με την υπογραφή της προμήθειας 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra, απόφαση που αναβαθμίζει κατακόρυφα το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Η έλευση των νέων «ψηφιακών» φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με τις 2 πρώτες να εντάσσονται στον ελληνικό στόλο σε χρόνο ρεκόρ και εντός του 2025 και την τρίτη ένα χρόνο αργότερα, δημιουργούν νέα δεδομένα στο ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο

Οι Belharra υπήρξαν ο διακαής πόθος των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού ήδη από τον Οκτώβριο 2016 όταν κατά τη διάρκεια εμπορικής έκθεσης στο Παρίσι ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός της Naval Group αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο της φρεγάτας, που προοριζόταν να αποτελέσει τον κορμό του γαλλικού ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για ναυπηγική κατασκευή, που ενσωματώνει την κορυφαία ψηφιακή ευρωπαϊκή τεχνολογία και στο γεωγραφικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής μας αποκτά ξεκάθαρα χαρακτηριστικά στρατηγικού όπλου με πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες, που όμοιες τους δεν διέθεταν ποτέ οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Η ανάθεση από τη γαλλική κυβέρνηση την άνοιξη του 2017 στην Naval Group της ναυπήγησης της φρεγάτας FDI, όπως είναι η κωδική ονομασία της, μεσαίου μεγέθους με μέγιστο εκτόπισμα 4.500 τόνων, σήμανε την έναρξη του προγράμματος. Λίγο περισσότερο από 2 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2019 η παρουσία του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη στην πόλη Λοριάν κατά την τελετή «πρώτης κοπής» χάλυβα για την ναυπήγηση του πλοίου, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, δήλωνε με επίσημο τρόπο το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. 

Belharra: Αποστολές με εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων

Η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι 24 μήνες μετά επισφραγίζεται με την αγορά των 3+1 Belharra ελληνικής διαμόρφωσης. Δηλαδή, πλοίων, που θα κατασκευαστούν στα γαλλικά ναυπηγεία κατά παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι ελληνικές Belharra θα είναι πιο ισχυρές από την γαλλική έκδοση των FDI φέροντας πλήρη οπλισμό αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου εκτελώντας αποστολές με εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων

Οι ελληνικές Belharra ενσωματώνοντας ψηφιακές τεχνολογίες για την επεξεργασία δεδομένων και τον εντοπισμό εξελισσόμενων απειλών και μέσω των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα διαθέτουν, θα έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» ολόκληρο το Αιγαίο. Για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό θα εντάξει στο δυναμικό του πλοία αεράμυνας περιοχής με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και κατάρριψης στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων.

Belharra: Ραντάρ με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων

Η «καρδιά» της Belharra των 122 μέτρων είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο ραντάρ SeaFire με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων και παρακολούθηση 360° έχοντας ως αιχμή του δόρατος της τους φονικούς αντιεροπορικούς πυραύλους ASTER 30. Ο συνδυασμός αυτός θα δημιουργήσει απροσπέλαστη αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική ομπρέλα πάνω από τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ο οπλισμός της συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών, που θα τοποθετηθεί σε πυργίσκο στην πλώρη βάλλοντας κατά εχθρικών αεροσκαφών, υποβρυχίων, πυραύλων και εδάφους, εχθρικά αεροσκάφη, υποβρύχια, πυραύλους και εδάφους, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Οι Belharra θα φέρουν  και τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» αντιπλοϊκούς Exocet MM40 Block 3c παντός καιρού, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους και να εξουδετερώσουν χερσαίες απειλές. 

Κορυφαίες όμως είναι και οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες του πλοίου χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4 αλλά και στις υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Αυτό όμως, που εκτοξεύει τις επιδόσεις της Belharra στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, είναι η συνεργασία της με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R (φιλοξενεί 1 MH-60R στο κατάστρωμα), που η χώρα μας προμηθεύτηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022.  Η φρεγάτα με πλήρωμα 110 άτομα εξοπλίζεται με αποτελεσματικά αντίμετρα, εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας, που κατασκευάζει η κορυφαία γαλλική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Thales, ενώ διαθέτει το γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS, το οποίο παρέχει στον χειριστή βελτιωμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και διαχείρισης μάχης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA