Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα άκρα ωθεί την ένταση η Τουρκία, αδυνατώντας να αποδεχτεί την ελληνογαλλική συμφωνία και με νέα παραληρηματική δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και απειλεί ακόμη και με επεισόδιο. Όλα αυτά, μια ημέρα πριν ξεκινήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - που δημιουργεί νέα δεδομένα και στο Αιγαίο - αλλά και τρεις ημέρες πριν από τον νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών των δύο χωρών στην Αγκυρα, που ο Ερντογάν κάνει ότι μπορεί για να τορπιλίσει. Χθες η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας έφτασε στο σημείο να μιλήσει για απαντήσεις που θα δοθούν στο πεδίο στην Ελλάδα και για εντολές προς αυτή την κατεύθυνση στο πολεμικό ναυτικό, τον στρατό και την αεροπορία της Τουρκίας.

Η Αθήνα δεν ακολουθεί την Αγκυρα στην παραληρηματική ρητορική και παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. «Απέναντι στην προβοκατόρικη, παράνομη και επιθετική στάση της Ελλάδας κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες μέσω διπλωματικών διαύλων και στα πλαίσια της αμοιβαιότητας δίνονται οι  αντίστοιχες απαντήσεις στο πεδίο», είπε η Πινάρ Καρά, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα  να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας και δεν υποχωρούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί οι εντολές κυρίως στο Ναυτικό αλλά και στην Αεροπορία και στον Στρατό Ξηράς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης μας από τα δικαιώματά μας και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Η προκλητικότητα κλιμακώθηκε και στην κυπριακή ΑΟΖ με την Άγκυρα να εκδίδει Anti-NAVTEX επιχειρώντας να εισβάλει στην περιοχή όπου πραγματοποιεί από χθες έρευνες το Nautical Geo, το ερευνητικό σκάφος που δέχτηκε παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό κατά τις έρευνες που έκανε ανατολικά της Κρήτης εντός της ελληνική ΑΟΖ. Βάσει του σκεπτικού του τουρκικού υπουργείου άμυνας, η περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία. 

Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών, με δεδομένη τη γενικότερη συμπεριφορά της ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να δοκιμάσει άμεσα την υπό διαμόρφωση κατάσταση μετά την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως η Άγκυρα μπορεί να φτάσει στα ακρότατα όρια και πως η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.

Αθήνα και Λευκωσία επέλεξαν να μην απαντήσουν ούτε στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Σήμερα την Αθήνα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκωσίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κι αναμένεται να συντονίσει ενέργειες και δράσεις με τον Νίκο Δένδια, ενώ αναμένονται κοινές δηλώσεις των δυο ανδρών στις 12.30.

Διπλωματικές πηγές και στις δυο πρωτεύουσες εξηγούν πως περίμεναν αυτή την αντίδραση από την Άγκυρα στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ενώ η Αθήνα θεωρεί πως η Άγκυρα υποδαυλίζει τις διερευνητικές επαφές τρεις μέρες πριν αυτές ξεκινήσουν. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης», είπε χθες ο Νίκος Δένδιας (Real News). 

Την Πέμπτη στη βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους αναφορικά με τη συμφωνία, λίγο πριν την επικύρωσή της, ενώ σήμερα συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να επικυρώσει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταψηφίσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA