ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/10/2021 21:48

Βορίδης: Ενίσχυση του Δημοσίου με προσλήψεις σε στρατιωτικές, παραγωγικές σχολές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Την ενίσχυση του Δημοσίου σχεδιάζει για το 2020 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης - Ο προγραμματισμός προσλήψεων εμφανίζεται πλήρως ισορροπημένος με τον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) - Οι 15.863 θέσεις αφορούν κυρίως στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Βορίδης: Ενίσχυση του Δημοσίου με προσλήψεις σε στρατιωτικές, παραγωγικές σχολές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο δημόσιο για το έτος 2022, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Διαρκής επιδίωξη του κ. Βορίδη είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου προς τους πολίτες, γεγονός που αποτυπώνεται στην προτεραιοποίηση πρόσληψης υπαλλήλων κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πάντα σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων εμφανίζεται πλήρως ισορροπημένος με τον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), όπως έχει προκύψει από τις εκτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βορίδης πρότεινε για το έτος 2022 την έγκριση συνολικά 15.863 προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την κάλυψη θέσεων σε στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιο αναλυτικά ο προγραμματισμός που εγκρίθηκε αφορά:

  • 12.100 θέσεις τακτικού προσωπικού (εντός του κανόνα 1:1) και 3.573 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αποτελούν δεσμεύσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός του 2022 και αφορούν σε:
  • 1.700 Επαγγελματίες Οπλίτες για το έτος 2022.
  • 683 θέσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΟΦΥΠΕΚΑ, Γρ. Περιβάλλοντος Ελληνικού, Δασικές Υπηρεσίες).
  • 400 θέσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
  • 135 σπουδαστές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2022.
  • 655 θέσεις στην ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά το έτος 2020 διακριτά και εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1:1 για το έτος 2021, καθώς συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, και θα προσμετρηθούν το 2022.
  • Ο προγραμματισμός προσλήψεων του 2022 περιλαμβάνει και 190 θέσεις οι οποίες δεν προσμετρώνται στον κανόνα 1:1, και αφορούν 141 θέσεις τακτικού προσωπικού, σε Επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης και Κ.Υ.Τ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και 49 θέσεις δικηγόρων-νομικών με έμμισθη εντολή (εκτός του κανόνα 1:1).
  • 25.344 θέσεις εποχικού προσωπικού

Παράλληλα, για πρώτη φορά εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/συμβάσεων μίσθωσης έργου. Το ανώτατο όριο των εν λόγω θέσεων εργασίας - που θα κατανεμηθούν στα υπουργεία σε συνέχεια των αιτημάτων τους για το εποχικό προσωπικό και της χαρτογράφησης που έχει γίνει - διαμορφώνεται στις 25.344 θέσεις εργασίας, καθώς εφαρμόζεται περιορισμός κατά 10% στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συγκεκριμένων προσλήψεων σε σχέση με το 2020.

Επισημαίνεται πως έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή ο ετήσιος κύκλος κινητικότητας με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας που λειτουργεί σε δύο κύκλους (Ιανουάριος - Μάιος και Οκτώβριος - Δεκέμβριος) και ο οποίος, σε συνάρτηση με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, έχει βάλει μία τάξη στο θέμα της συνολικής κάλυψης των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ