Μενού
  • Α-
  • Α+

«Την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για τη νέα εταιρική αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Είναι μια συνθήκη που αναβαθμίζει σημαντικά την δύναμη των χωρών μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η ψήφισή του θα σημαίνει την θωράκιση της πατρίδας μας και το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την θωράκιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα: «και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην ανατολική Μεσόγειο». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αγορά των φρεγατών Belharra και στις κορβέτες που πρόκειται να αγοράσουμε και είπε ότι όλα αυτά όπως και τα πρώτα Rafalle δεν υπήρχαν πριν και θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του χρόνου. Η τιμή των φρεγατών επανέλαβε έπεσε πολύ χαμηλά αφού διαπραγματευτήκαμε και άλλες αγορές. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τον τρόπο παράδοσης αφού η Ελλάδα προηγήθηκε άλλων χωρών. «Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».

«Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε αναφερόμενος στον τότε υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο. Ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των φρεγατών είναι από την πλευρά του επιτιθέμενου». 

Η επιτυχία αυτή υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών θητειών και είναι παρακαταθήκη για τον τόπο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η ιστορική αυτή συμφωνία θα πρέπει να έχει ιστορική υποδοχή. 

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι καλεί τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους. «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. 

Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA