Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης - που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις 11:00 από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες. Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς.

Ωστόσο η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξαρτάται και από τις τεχνικές δυνατότητες υλοποίησής του στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Σταϊκούρας

  • Ενισχύεται η έκπτωση ρεύματος με διπλασιασμό αυτής μέχρι τέλος του έτους και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο. Το κόστος της έκπτωσης ανέρχεται στα 326 εκατ. ευρώ
  • Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) με διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης. Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για οικογένειες με 3 τέκνα. Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Παράλληλα, το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 100 ευρώ από τα 80 ευρώ. Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Το κόστος του μέτρου αγγίζει τα 168 εκατ. ευρώ. 

Σκρέκας

  • Υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 στα 400 εκατ.
  • Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες.
  • Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.
  • Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Σκυλακάκης

  • Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων. 
  • Αυξάνεται για μια μέση οικογένεια κατά 59% και φτάνει το 68%.
  • Το επίδομα αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ. 
  • Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ. 

Για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά διευρύνονται ως εξής: 

  • Για άγαμο από τα 12 στα 14.000 ευρώ 
  • Για οικογένεια με 2 παιδιά από 24.000 στα 26.000 και με τρία παιδιά στα 29.000 ευρώ. 
  • Αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία για άγαμο και για έγγαμους πηγαίνει στα 300.000 ευρώ. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA