Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν την προηγούμενη εβδομάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον η υπογραφή και η κύρωση από τη βουλή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, αυτή την εβδομάδα τα φώτα θα πέσουν στην Ουάσιγκτον και στο ταξίδι που θα κάνει εκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπου θα υπογράψει, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, την πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Παρά τις δυσκολίες που προηγήθηκαν και είχαν να κάνουν με τα μέρη στα οποία θα επεκταθεί το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα, η συμφωνία θα ανανεωθεί για τα επόμενα πέντε έτη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της επ’αόριστον επέκτασή της μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα, την υπογραφή της συμφωνίας θα συνοδεύει και μια πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που θα διασφαλίζει την αμερικανική εγγύηση ασφαλείας στα θέματα κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας, με βάση τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. 

Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό εργαλείο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτή που η Αθήνα υπέγραψε με το Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναλυτές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν, μιλώντας στο reader.gr πως όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ευθυγράμμιση δυνάμεων, είτε στην Μέση Ανατολή είτε στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει πίσω. Σύμφωνα πάντως με μια διαφορετική σχολή σκέψης, η Τουρκία θα επιδιώξει πιθανότατα να ξεπεράσει τα όρια και να προσπαθήσει να «τεστάρει» τα σημεία «ευαισθησίας» της συμφωνίας με τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ. 

Όσο η Αθήνα εξοπλίζεται διπλωματικά, η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις. Χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. (σ.σ. ανατολικά της Κρήτης), ανακοινώσαμε ΝAVTEX και προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Όταν αποκλείστηκαν από εκεί, θέλησαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, αλλά είχαν την ίδια αντιμετώπιση κι εκεί» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Την ίδια στιγμή πάντως η Άγκυρα, παρά την στροφή Ερντογάν στον Πούτιν και το αίτημά του για νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, φαίνεται πως εκλογικεύεται στέλνοντας προσφορά στις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων μαχητικών F-16, ζητώντας ταυτόχρονο και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως γίνεται ώστε να δοθεί η δυνατότητα μιας επαναπροσέγγισης μεταξύ Άγκυρας κι Ουάσιγκτον, την ώρα που η σχέση των δυο πλευρών έχει πληγεί σημαντικά με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας που επέβαλε το Αμερικανικό Κογκρέσσο, στον απόηχο της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα. Στην Ουάσιγκτον φαίνεται επίσης να υπάρχει η επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η συγκυρία ώστε να υπενθυμίσει στην Τουρκία πως παρά τις σοβαρές διαφωνίες, η Άγκυρα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αμυντικά και να προσπαθήσει να αποσπάσει την υπόσχεση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά άλλης μιας παρτίδας S-400 από τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA