Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια συγκυρία που τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έρχονται ξανά σε πρώτο πλάνο για το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δίνουν ένα ραντεβού ενότητας στον ιστορικό χώρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη.

Αφορμή θα είναι η ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την ίδρυση της ΝΔ (στις 04/10) και έμφαση στην πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, πρωτοστάτης της οποίας υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού με μια πολιτική ομιλία, η οποία δεν θα έχει μόνο ιστορικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική απόσταση από το επίκεντρο των πολιτικών τεκταινομένων, αλλά παρακολουθεί τα πάντα και κάνει ξανά ραντεβού στο γραφείο του, στην Παναγή Κυριακού, αναμένεται να μιλήσει για πάνω από 30 λεπτά, τόσο για την ιστορική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όσο και για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όπως είναι φυσικό θα κάνει εκτενή αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη νεότευκτη Ελληνογαλλική Συμφωνία, στην AUCUS και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Πριν από τον κ. Καραμανλή, θα έχει προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία επίσης θα κινηθεί γύρω από τους ίδιους άξονες. Βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο συμβολισμός της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στην «κοιτίδα» του Καραμανλισμού είναι μακράν ισχυρότερος των μηνυμάτων που θα εκπέμψει. Όπως, πάντως, αναφέρουν πηγές με γνώση των τεκταινομένων, οι σχέσεις Μητσοτάκη-Καραμανλή είναι ουσιαστικές και καλές, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ δεν έχει υπονομεύσει την πορεία και την αυτονομία της ΝΔ. Τουναντίον, όποτε του ζητήθηκε, όπως στις εκλογές του 2019, βγήκε στον δρόμο και έκανε ξανά περιοδείες στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι ότι θα πρόκειται για μια…grande εκδήλωση του ιδρύματος. Προσκλήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους βουλευτές της ΝΔ, στους ευρωβουλευτές, αλλά και σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Συνεπώς, το παρών αναμένεται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έτσι θα «κλείσει» τις όποιες συζητήσεις προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξή του στα Νέα. Ο μόνος…δικαιολογημένα απών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από την Τρίτη για την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας για πέντε χρόνια.

Η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:00, ενώ ο πρώτος που θα λάβει τον λόγο θα είναι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρέσβης ε.τ. Πέτρος Μολυβιάτης και θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος έκανε μάλιστα και…κινητοποίηση, απευθύνοντας ορισμένες συγκεκριμένες προσκλήσεις. Παράλληλα, θα προβληθούν και βίντεο από σημαντικές στιγμές στη διαδρομή του «Εθνάρχη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA