Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρέμβαση - μέσω twitter - του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ήρθε στον απόηχο της τουρκικής συμπεριφοράς στην Κύπρο που έχει καταστήσει αδύνατη την έξοδο του «Nautical Geo» στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω των anti-NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα κι έχει αφήσει το ερευνητικό σκάφος στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το ερευνητικό σκάφος επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες για την πιθανή όδευση του αγωγού EastMed, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Στην ουσία η απόφαση ήταν να ακινητοποιηθεί το σκάφος καθώς η Λευκωσία δεν θα μπορούσε να σηκώσει μόνη της το βάρος της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα. «Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σχετικά με την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» που έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η Αθήνα που ήταν σε συντονισμό με την Λευκωσία όλη την προηγούμενη εβδομάδα (υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν στην Αθήνα τη Δευτέρα και είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια) έχει στρέψει το βλέμμα της στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τετάρτη - ενώ την Πέμπτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Παρά τις δυσκολίες που προηγήθηκαν και είχαν να κάνουν με τα μέρη στα οποία θα επεκταθεί το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα, η συμφωνία θα ανανεωθεί για τα επόμενα πέντε έτη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της επ’ αόριστον επέκτασής της μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα, την υπογραφή της συμφωνίας θα συνοδεύει και μια πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που θα διασφαλίζει την αμερικανική εγγύηση ασφαλείας στα θέματα κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας, με βάση τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Με βάση τα όσα έχει κάνει γνωστά η ελληνική πλευρά, νέες αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο και Στεφανοβίκειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τονίζει (ΤΟ ΒΗΜΑ) αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε πως«η Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ».

Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό εργαλείο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτή που η Αθήνα υπέγραψε με το Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναλυτές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν, μιλώντας στο Reader.gr πως όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ευθυγράμμιση δυνάμεων, είτε στην Μέση Ανατολή είτε στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει πίσω. Σύμφωνα πάντως με μια διαφορετική σχολή σκέψης, η Τουρκία θα επιδιώξει πιθανότατα να ξεπεράσει τα όρια και να προσπαθήσει να «τεστάρει» τα σημεία «ευαισθησίας» της συμφωνίας με τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ. 

Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου αλλά και της ομογένειας που έχουν σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA