Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αμυντική συμφωνία: Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας - Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι

«Ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η αυτή η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που θα υπογράψουν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι βάσεις είχαν μπει με τις προηγούμενες υπογραφές, όταν ο Μάικ Πομπέο είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Η νέα συμφωνία θα έχει για πρώτη φορά πενταετή διάρκεια, θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και επέκταση των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων και θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας υπεγράφη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, από τους Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, να στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα με αφορμή τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Νίκος Δένδιας θα φτάσει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις στο Κογκρέσο, συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ενώ θα βρεθεί και σε εκδήλωση με ομογενείς. Την Πέμπτη πρωί προβλέπεται η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στο Στειτ Ντιμπάρμεντ με τον ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με πληροφορίες η  συμφωνία πρόκειται να έχει 5ετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον. Αυτό θα βοηθήσει την αμερικανική πλευρά να εκταμιεύσει μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις στα σημεία-τοποθεσίες που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Την υπογραφή της συμφωνίας θα συνοδεύει και μια πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που θα διασφαλίζει την αμερικανική εγγύηση ασφαλείας στα θέματα κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας, με βάση τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.  Εκτός από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, και τη Λάρισα όπου ήδη υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον, οι δυο πλευρές συζητούν και για νησιωτικές βάσεις, ενδεχομένως και επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες,  με νέες υποδομές και εγκαταστάσεις , οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και από τις δυο χώρες.

Κλιμακώνει ξανά η Άγκυρα 

Στο παιχνίδι κλιμάκωσης της έντασης επανέρχεται πάντως η Άγκυρα συνδυάζοντάς το με μαύρη προπαγάνδα για υποτιθέμενες προβοκάτσιες Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα βρέθηκε και στην ατζέντα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία Ερντογάν, στον απόηχο του νέου εξωφρενικού αφηγήματος του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ κόντρα στο διεθνές δίκαιο. «Στη Μαύρη Θάλασσα την υφαλοκρηπίδα μας την κηρύξαμε και ως  ΑΟΖ, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στη Μεσόγειο. Αν η αλιεία στη Μεσόγειο για εμάς γίνει τομέας προτεραιότητας . Έτσι όταν κηρύξουμε ΑΟΖ σε όλη  την περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας δεν θα πρέπει να μπαίνουν οι αλιείς και  θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν, που υπενθύμισε στην Τουρκία την  υποχρέωσή της να απόσχει από μονομερείς ενέργειες, τονίζοντας ότι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι ενέργειές της προς τα κράτη μέλη της της Ε.Ε.,  θα παραμείνουν εποικοδομητικές, δεν θα είναι μονομερείς και θα βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ενώ μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εξέπεμψε η Αθήνα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA