Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφραγίδα ενότητας στα εσωκομματικά της ΝΔ μπήκε το απόγευμα της Τετάρτης στη συννεφιασμένη Φιλοθέη, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με το βλέμμα στο αποτύπωμα του «Εθνάρχη» ως προς τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. 

Παρούσα η ηγεσία της ΝΔ: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλή Κώστας Τασούλας, ο πρώην Επίτροπος της χώρας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών και ευρωβουλευτών της ΝΔ, αλλά και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν ανήκουν οργανικά στη ΝΔ.

Το παρών, βεβαίως, έδωσαν και ιστορικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλής Πέτρος Μολυβιάτης, ο αδερφός του «Εθνάρχη» Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για τον ιστορικό πολιτικό, αλλά και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έφτασε στη Φιλοθέη στηριζόμενος στον γιο του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη.  Ελάχιστες απουσίες κατεγράφησαν: ο Νίκος Δένδιας ήταν στις ΗΠΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη απούσα για λόγους υγείας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την εκλογή του προεδρείου της Κ.Ο. του ΕΛΚ. 

«Ο λαός χαιρέτισε την Ελληνογαλλική»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην επιμονή του και στην προσήλωση του για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας. Αλλά συναντήθηκε και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων: την ανασύνδεση του γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα του 2021 είναι διαφορετική από αυτή το 1981 γιατί δεν υπήρξε πεδίο της δημόσιας ζωής που να μην ωφέλησε η κοινοτική επίδραση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξήρε τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις πολιτικές ένταξης. 

«Όταν ο λαϊκισμός έφερε την πατρίδα μας ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρώπη το 2015 η παράταξη μας ήταν είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος, της Ευρώπης. Το δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στον κομματικό απομονωτισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, δε, την αναβάθμιση της χώρας μας στην περιοχή μας, μιλώντας «υποδειγματικές συμφωνίες με γείτονες, κοινά σχήματα με γειτονικά κράτη και τον Αραβικό κόσμο και προωθώντας τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Όπως την Ελληνογαλλική Συμφωνία που διεκδικούσαμε από το 1974. Κι εσείς πρόεδρε κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά δουλέψατε γι’ αυτή», είπε.  «Ο λαός μας τη χαιρέτισε, αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν Όχι μόνο γιατί μας θωρακίζει, αλλά γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ταραξίας η Τουρκία

«Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική), αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής στη δική του ομιλία, την πρώτη του παρέμβαση μετά από δύο χρόνια. 

«Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας», είπε. «Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες. Και γενικές, αλλά και ειδικώτερα προς την χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», προσέθεσε. 

Στάθηκε δε, στη στάση της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε επαμφοτερίζουσα, καθώς «συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι έργων και λόγων, απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαικής Ένωσης». «Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της.», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA