Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε σε διαβουλεύσεις όλους τους υποψηφίους αρχηγούς του κόμματος αναφορικά με την εκλογή νέου Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει εκδηλώσει (τουλάχιστον ανοιχτά) την πρόθεση να κατέβει ως υποψήφιος αρχηγός, ενώ το περιβάλλον του δεν έχει επιλέξει να δώσει βαθύτερη ερμηνεία των προθέσεών του όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την επίμαχη επιστολή. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως έχει προγραμματίσει ραντεβού -είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά- με όλους όσους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να κατέβουν ως υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, μέρα που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου και τις τελικές προθέσεις του.

Την ώρα λοιπόν που στο κόμμα οι εξελίξεις «τρέχουν», ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε μία κίνηση «έκπληξη», καθώς ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής (17/10) ότι το ρόλο του εκπροσώπου του στα ΜΜΕ έως τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου αναλαμβάνει ο Σπύρος Καρανικόλας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος ο κ. Καρανικόλας ήταν ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Έργου του ΚΙΝΑΛ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μόλις γνωστοποίησε πως στην εσωκομματική κούρσα ο ίδιος θα στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο.

https://twitter.com/a_loverdos/status/1449641627291725824?ref_src=twsrc^tfw

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) την Παρασκευή -ημέρα που έληγε κανονικά η προθεσμία κατάθεσης- τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης που έλαβε από μέλη του μητρώου του Κινήματος Αλλαγής. Με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωνε πως συνολικά οι υπογραφές αγγίζουν τις 14.200 οι οποίες αποτελούνται από 5.200 μελών του μητρώου, 1.000 νέων μελών και 8.000 προοδευτικών πολιτών. «Σε όλα αυτά θα αναφερόμουν στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η οποία και αναβλήθηκε λόγω της περιπέτειας της υγείας της προέδρου Φ.Γεννηματά. Σε επικείμενη συνέντευξη τύπου θα παρουσιάσω το σύνολο των υπογραφών στήριξης στην υποψηφιότητα μου», ανέφερε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

Δεν αποσύρεται ο Γερουλάνος

Την ίδια ώρα ο Παύλος Γερουλάνος, ένα πρόσωπο που ακούστηκε πως μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά του μετά την παρέμβαση Παπανδρέου, ανακοίνωσε πως συνεχίζει κανονικά να συμμετέχει στην κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Γερουλάνος, με ανάρτηση του στο Facebook, καλεί τους πολίτες να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου:

«Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε,

Συντρόφισσα και Σύντροφε,

Η Αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα ξεκινά από μια δυναμική αλλαγή στον χώρο της πολιτικής. Ξεκινά από εμάς. Από το 2009 μέχρι σήμερα, 2.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες έχουν σταματήσει να ψηφίζουν, νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί. Πολλοί περισσότεροι που ακόμα ψηφίζουμε, κοιτάμε τα σημερινά κόμματα με απογοήτευση, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε αυτά ενεργά. Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, το έκανα ακριβώς για να εκπροσωπήσω αυτές τις φωνές που θέλουν να συμβάλουν σε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική και σήμερα ψάχνουν πού να ακουμπήσουν.

Είμαστε πολλοί που νιώθουμε ότι στην πολιτική απουσιάζει ένα κόμμα που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα, που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να τα περιμένει όλα από έξω και ότι μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Το πιστεύουμε διότι γνωρίζουμε ότι σε κάθε γωνιά της χώρας ζουν πολίτες που διψούν να κάνουν πράγματα, βλέπουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αστείρευτο πλούτο που μένει αναξιοποίητος. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, που δημιουργεί συνέχεια ευκαιρίες και κινδύνους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε το σημερινό πολιτικό σύστημα να αλλάξει ως διά μαγείας. Πρέπει να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας.

Πρώτη μας δουλειά είναι να διεκδικήσουμε την εξουσία γιατί οι αποφάσεις παίρνονται από αυτούς που συμμετέχουν. Όχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την εμπιστευτούμε σε θεσμούς και συλλογικότητες που λογοδοτούν στην κοινωνία. Με μια ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική διοίκηση της χώρας μπορούμε να χτίσουμε δημιουργικούς πυρήνες σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργικούς πυρήνες όπου η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τα εργατικά κέντρα, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, εμείς οι ίδιοι θα συνεργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που σήμερα νιώθουν εγκλωβισμένες και θα διασφαλίζουμε ότι καμία και κανένας δεν θα μένει πίσω. Μόνο μια ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας από τα χέρια των λίγων μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση του πλούτου για να συνδιαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη και πιο δημιουργική Ελλάδα.

Για αυτό απευθύνομαι σε σένα, για να σου ζητήσω να γίνουμε μαζί αυτή η Αλλαγή. Να μαζέψουμε μαζί υπογραφές για να διεκδικήσω την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύω ότι ένα κόμμα με προοδευτικές καταβολές και συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και αξιών μπορεί να κάνει θαύματα αν ανοίξει στην κοινωνία, την αφουγκραστεί και ανταποκριθεί στο κάλεσμά της. Αυτό θέλω να κάνω μαζί με όλους εσάς το Κίνημα Αλλαγής, ένα πραγματικό Κίνημα πραγματικής Αλλαγής, βασισμένο στην αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν σοσιαλιστές, σοσιαλοδημοκράτες, οικολόγους και προοδευτικούς πολίτες στο παρελθόν και οι οποίοι σήμερα θέλουν να δουν μια δυναμική και προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Η υπογραφή που σου ζητάω σήμερα είναι μια δήλωση συμμετοχής. Όχι σε κάτι που τελειώνει την Πέμπτη, όταν θα καταθέσω την υποψηφιότητά μου, αλλά σε κάτι μεγαλύτερο, σημαντικότερο και υπέροχο: σε μια προσπάθεια να αφήσουμε στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα μεγαλύτερη, ισχυρότερη, περήφανη. Μια Ελλάδα μέσα στην οποία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας θα μπορεί να νιώσει ότι πατά στέρεα και δημιουργεί ελεύθερα.

Μαζί μπορούμε να είμαστε αυτή η Αλλαγή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA