Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρνητικά αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Πρωθυπουργού για διακομματική συμφωνία σε μία Εξεταστική Επιτροπή με πρόταση ουδέτερα διατυπωμένη για τη διερεύνηση της κρατικής χρηματοδότησης ΜΜΕ και του ενδεχομένου χειραγώγησης δημοσκοπήσεων από το 2015 έως σήμερα, την οποία κατέθεσε νωρίτερα κατά τη «μονομαχία» του με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την πανδημία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην ψήφιση της δικής της πρότασης, προτάσσοντας το δικαίωμα της μειοψηφίας από το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος να ελέγξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Κατηγορεί, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να αλλοιώσει το δικαίωμα αυτό και να ευτελίσει το Σύνταγμα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και επιμένει  πως αν το ζητούμενο είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου έρευνας αυτό μπορεί να τεθεί στην Επιτροπή όταν αυτή συγκροτηθεί και να συμφωνηθεί απ’ όλους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Το Σύνταγμα με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ότι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, είναι τόσο σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη: ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:

  • είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης
  • είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.

Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο. Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία, προκειμένου μέσω της καμπάνιας για την προστασία από τον κορονοϊό να δημιουργήσει το δικό του «καθεστώς απόλυτου ελέγχου της πολιτικής ζωής του τόπου» κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση χρηματοδότησε μέσω των λεγόμενων λιστών Πέτσα ακόμη και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες «ψεκασμένων». «Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό και μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας αιχμές για τα κριτήρια του ποσοστού χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια έναντι της πανδημίας καθώς όπως υποστήριξε το 99% των χρημάτων πήγε σε φιλοκυβερνητικά μέσα, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως: «Δώσατε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για να ενημερωθούν οι πολίτες και είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους εμβολιασμούς».

Ο Πρωθυπουργός, απέκρουσε τα πυρά περί χρηματοδότησης «ψεκασμένων» τονίζοντας ότι χρηματοδότηση έλαβαν όλα τα μέσα ενημέρωσης και πως αν κάποιο εκπέμπει μηνύματα κατά των εμβολίων επιλαμβάνεται το ΕΣΡ.

Πρότεινε, δε, την ψήφιση μίας πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τους χειρισμούς τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ από το 2015 μέχρι σήμερα, ως προς την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και την ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων.

«Προτείνω, γιατί αυτή συζήτηση δεν πρέπει να είναι ιδεολογικά φορτισμένη, να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα, σε μια πάρα πολύ ιδιαίτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο που να λέει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021, ώστε να μη φανεί ότι φωτογραφίζει η πρόταση τους μεν ή τους δε.  Δεν θα υπάρχει διαφωνία φαντάζομαι να συσταθεί μία Εξεταστική Επιτροπή με ένα σκεπτικό που δεν θα πρέπει να έχει αιχμές εναντίον ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, για να ερευνήσουμε από κοινού τι έγινε στο αντικείμενο αυτό. Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Απορρίπτοντας, δε, τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα περί γκρίζων δημοσκοπήσεων, πρόσθεσε:  «Όταν μιλάτε κ. Τσίπρα γι’ αυτό το θέμα συγκρούεστε με την ίδια την πραγματικότητα. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8-10 μονάδες τις εκλογές. Αυτό επέλεξε ο λαός» και παρουσίασε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με δημοσκόπηση που εμφάνιζε τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 2,5 μονάδες, λέγοντας: «Αρχίζει το ματς μας λέγατε τότε. Οι δήθεν αντικειμενικές δημοσκοπήσεις που γίνονταν τότε για να μπορέσετε να αλλάξετε την εικόνα της κοινής γνώμης. Θα τα δούμε όλα. Και ποιες εταιρίες εμφανίστηκαν από το πουθενά και εξαφανίστηκαν την επόμενη μέρα και διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA