Μενού
  • Α-
  • Α+

Για «μικροπολιτική» σκοπιμότητα στη στρατηγική του για τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του, που χάνεται περίπου «ένα χωριό» κάθε εβδομάδα από τον κορονοϊό, επαναλαμβάνοντας ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, και παρόλ' αυτά η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι «παρακάμπτει τους επιστήμονες» και «εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας» για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο «να πείσει» τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να «αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης». «Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική, «είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος». 

Ακρίβεια

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 40%. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά ήταν 150 εκατομμύρια που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και τρεις ημέρες μετά αναγκάστηκε να το αναθεωρήσει».

«Έδωσε μία αστεία αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, ενώ είχε υποσχεθεί αυξήσεις ετήσιες στο διπλάσιο των ρυθμών ανάπτυξης. Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Για τον ίδιο λόγο έφερε το εργασιακό νομοσχέδιο, για να μας γυρίσει στον μεσαίωνα. Είναι μια κυβέρνηση που στόχο έχει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε στην πρόταση του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι θα ήταν μεγάλη ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση το αρνείται γιατί θυμήθηκε ότι έχουμε έλλειμμα 7%. Τώρα το θυμήθηκε; Όταν προσφέρει φοροαπαλλαγές στο 0.4%, δεν έχουμε έλλειμμα; Όταν κάνει εξοπλιστικές 7 δις, δεν έχουμε έλλειμμα;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δημοσκοπήσεις

Θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, τόνισε πως στο κόμμα του «δεν αμφισβητούμε τις δημοσκοπήσεις, συλλήβδην». Ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα για πιθανή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και μιλάμε για μία συγκεκριμένη εταιρία που πήρε 270.000 απευθείας αναθέσεων και δείχνει περίεργα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις της. Ουδείς εξ υμών άνοιξε πόλεμο με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Δεν το κάναμε ούτε όταν έπεσαν 26 μονάδες έξω στο δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε, επίσης, πως η κυβέρνηση, από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, βρίσκεται σε έναν πανικό, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που οδήγησαν τον Σεμπάστιαν Κουρτς στην παραίτηση από τη θέση του Καγκελάριου της Αυστρίας, είναι ψίχουλα μπροστά στη λεγόμενη «Λίστα Πέτσα».

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Όταν ο κύριος Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα, τι είναι αυτό; Τι θέλει ακριβώς; Ας έρθει να μας πει. Θέλει άλλη διατύπωση, ουδέτερη. Αλλά με αυτό τον τρόπο παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε απαντώντας στην πρόσθεση της κυβέρνησης να ερευνήσει η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί και τα πεπραγμένα των δικών του κυβερνήσεων.

Ελληνογαλλική Συμφωνία

Μιλώντας για τους λόγους που καταψήφισε την ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια ετεροβαρή συμφωνία. «Δίνουμε 7 δις και η Γαλλία μας λέει ότι αν δεχθούμε επίθεση θα σπεύσει να μας βοηθήσει. Αλλά δεν δίνει διασφάλιση για το τι θα πράξη αν το υποθετικό συμβάν λάβει χώρα εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οι Γάλλοι λένε ότι η συμφωνία δεν αφορά πιθανά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δεν θα συνδράμουν αν συμβεί κάτι 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι επί της δικής του πρωθυπουργίας όταν και βγήκε το Μπαρμπαρός στο Αιγαίο, αυτό δεν πέρασε, σε αντίθεση με το Ορούτς Ρέις που «έκανε βόλτες όλο το καλοκαίρι του 2020». «Δεν είχαμε Ραφάλ, ούτε φρεγάτες. Είχαμε όμως αποφασιστικότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν εκεί», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε, θα προσπαθήσει να πετύχει τρεις αλλαγές στη Συμφωνία, σε περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία. Η πρώτη θα είναι δήλωση από τη γαλλική πλευρά ότι θα είναι παντού δίπλα μας. Δεύτερον θα επιδιώξει η κατασκευή των φρεγατών να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία και τρίτον, θα ξεκαθαρίσει ότι οι Ελληνες στρατιώτες δεν έχουν θέση στο Σαχέλ. «Και ας το γνωρίζει η γαλλική κυβέρνηση».

Εκλογές

«Δεν είμαι στο μυαλό του. Ένας πρωθυπουργός κάνει εκλογές για δύο λόγους. Γιατί είτε είναι σίγουρος ότι θα το κερδίσει, είτε για να προλάβει την κατάρρευση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι βαδίζουμε στο δεύτερο», απάντησε ερωτώμενος για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις.

Για ΚΙΝΑΛ

Αφού ευχήθηκε πρώτα περαστικά στη Φώφη Γεννηματά, απέφυγε διακριτικά να λάβει θέση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρους του. Υπογράμμισε, όμως, πως «για εμάς είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της κεντροαριστεράς.

Οικονόμου για Τσίπρα: Μηδενίζει και απορρίπτει χωρίς να προτείνει το παραμικρό

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας. Σε δήλωσή του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Αlpha, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Στο ζήτημα της πανδημίας ο κ. Τσίπρας, αφού υπέθαλψε για μήνες την συμπαράταξη στενών του συνεργατών με τον πυρήνα των αντιεμβολιαστών, συνέχισε την τακτική του να μηδενίζει και να απορρίπτει χωρίς να προτείνει το παραμικρό. Στα εθνικά μας θέματα θέλει μια Ελλάδα μικρή, φοβισμένη και περιθωριοποιημένη, εκτός δικτύου διεθνών συμμαχιών. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, σε μια οβιδιακή μεταμόρφωση και μετά όλο αυτό το θόρυβο που προκάλεσε με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής, μάθαμε απόψε ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις των στελεχών του κόμματός του για την υποτιθέμενη αναξιοπιστία τους. Στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα ένα πράγμα ξεχώρισε, περισσότερο ακόμα και από την πρωτοφανή απουσία πρακτικών πολιτικών προτάσεων• η αδυναμία του να εκφέρει λόγο συγκροτημένο, με βάθος και τεκμηρίωση. Ο κ. Τσίπρας μιλούσε πολλή ώρα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάτι να πει. Δεν τα κατάφερε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA