Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κληθείς να σχολιάσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν διόδια για να εισέρχονται τα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ως σκέψη υπάρχει στο τραπέζι και μελετάται στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που τα έχουν επιβάλει. Ωστόσο, όπως διαμηνύεται από το Μαξίμου, είναι ένα σενάριο που δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ελεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα διοδίων, δεν έχει συζητηθεί, ούτε θα γίνει ποτέ από αυτή την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες (19/10) στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ενδεχόμενο πληρωμής διοδίων για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, σενάριο που καταρρίφθηκε εν τη γενέσει του από την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις που είναι όντως στο τραπέζι και θα γίνουν, πλην της μεγάλης μείωσης των αδειών κυκλοφορίας εντός δακτυλίου – κατά περίπου 50% – των Ι.Χ που θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο, υπάρχει στο πλάνο και κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία μέχρι σήμερα λειτουργεί με τρόπο απολύτως ανορθολογικά, αφού τα φορτηγά άνω των 3 τόνων, φορτώνουν και ξεφορτώνουν από τις 07.00 μέχρι τις 10.30 το πρωί και από τις 2.30 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα και μετά τις 7.00 το βράδυ. Και εδώ όμως υπάρχει μείζον θέμα καθώς πολλές εταιρείες θα κληθούν εντελώς αιφνιδιαστικά να ανανεώσουν τα εταιρικά τους αυτοκίνητα.

Οι δρόμοι του δακτυλίου

Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ.Αλεξάνδρας–Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων–Φειδιππίδου–Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη–Βρυάξιδος–Υμηττού−Ηλ. Ηλιού–Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη–28 ης Οκτωβρίου (Πατησίων)–Λ. Αλεξάνδρας», ισχύουν οι εξής περιορισμοί της

κυκλοφορίας:

Από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως

εξής:

  • Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη
  • αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).
  • Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
  • Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ζώνες του δακτυλίου για τους κατοίκους

Τα αυτοκίνητα αυτά για την έξοδό τους από τον δακτύλιο και την είσοδό τους σε αυτόν, θα κινούνται μόνο μέσα σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του ιδιοκτήτη. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

  • Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας–Ζαχάρωφ−Λ. Μεσογείων−Φειδιππίδου−Μιχαλακοπούλου−Σπ. Μερκούρη−Ριζάρη−Λ. Βασ. Σοφίας−Βασ. Γεωργίου  Α΄−Σταδίου−Αιόλου−28ηςΟκτωβρίου (Πατησίων)–Λ. Αλεξάνδρας.
  • Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)–Αιόλου–Σταδίου–Ερμού–Πειραιώς Ιερά Οδός−Λ.Κωνσταντινουπόλεως−Αχιλλέως−Πλ. Καραϊσκάκη−Καρόλου−Μάρνη−28 ης Οκτωβρίου (Πατησίων).
  • Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού−Πλατεία Συντάγματος−Λ. Αμαλίας−Λ. Ανδρ. Συγγρού−Καλλιρρόης−Παναγή Τσαλδάρη−Χαμοστέρνας− Πειραιώς−Ερμού.
  • Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας−Ριζάρη−Σπ. Μερκούρη−Υμηττού−Ηλ. Ηλιού–Α. Φραντζή−Καλλιρρόης− Λ. Ανδρ. Συγγρού−Λ. Βασ. Αμαλίας– Λ. Βασ. Σοφίας.

Οι ειδικές αυτές κάρτες θα φέρουν χρώμα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, και θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμο τη δ/νση κατοικίας του κατόχου, και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Τι θα ισχύει για φορτοεκφορτώσεις

  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων,), εφ’ όσον μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή Τύπου.
  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων,), από 14.30 μέχρι 17.00, εφ’ όσον διανέμουν εμπορεύματα, που δεν καλύπτονται από την προηγούμενη περίπτωση.
  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων, των οποίων οι ιδιοκτήτες κατέχουν άδεια πωλητή υπαίθριου εμπορίου (περιλαμβάνονται όσοι δραστηριοποιούνται στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο) σε περιοχές εντός του δακτυλίου.
  • Η άδεια επαγγελματία πωλητή, αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο μεταφοράς, βάσει του οποίου αποδεικνύεται η περιοχή άσκησης εμπορίου. Η ανωτέρω άδεια θα βρίσκεται επί του οχήματος, θεωρημένη και σε ισχύ και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση καθοδόν ελέγχου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA