Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ακρίβεια... γερμανικού ρολογιού, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε χθες το βράδυ ακριβώς στις 20:30 στο σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό. Η μαύρη Mercedes σταθμευσε μπροστά στο κατώφλι της πολυκατοικίας που μένει ο κ. Μητσοτάκης, με την κ. Μέρκελ να απορεί, κατά την άφιξή της για την παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων σε μια ιδιωτική στιγμή, όπως το γεύμα της με τον πρωθυπουργό.

Δύο ώρες έμεινε η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια αναχώρησε για το ξενοδοχείο της στο Καβούρι, το οποίο επελέγη, προκειμένου να είναι πιο εφικτή η τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Και μπορεί το μενού να ήταν ελαφρύ στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη, η σημερινή μέρα, όμως, δεν θα είναι εύκολη για τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν ένα «αγκάθι» στην διακυβέρνηση της, μια δύσκολη περίπτωση που απαίτησε χρόνο, τριβή και εντάσεις, ακόμα και με το ίδιο της το κόμμα που από ένα σημείο και μετά έφερε σημαντικές αντιρρήσεις για τα ελληνικά προγράμματα σταθεροποίησης.

Η κ. Μέρκελ, άλλωστε, έχει αναγνωρίσει ότι η πιο δύσκολη στιγμή της 16χρονης θητείας της στη γερμανική Καγκελαρία ήταν όταν ζήτησε πολλά από τους Έλληνες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτή την ερώτηση θα βρεθεί αντιμέτωπη σήμερα το μεσημέρι, στις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την κ. Μέρκελ, η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που άνοιξε υπό εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και εξελίχθηκε αλλιώς. Από το 2005, όταν πρωτοεξελέγη, υπήρχε τριβή με την Ελλάδα και την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Οι τότε σχέσεις, όμως, πάγωσαν, καθώς η Ελλάδα δεν προτίμησε τα γερμανικά Eurofighter αεροσκάφη. Και μετά ήρθαν τα μνημόνια, με τη συνέχεια που όλοι γνωρίζουν. Η κ. Μέρκελ, η οποία είναι γνωστή για την αυτοκυριαρχία της, αισθάνθηκε πολλές φορές αδικημένη από τον τρόπο που την παρουσίαζαν στην Ελλάδα περίπου ως διάδοχο των ναζί, ενώ οι εικόνες από τις πλατείες των αγανκτισμένων, αλλά και από τις διαδηλώσεις τα επόμενα χρόνια, όποτε ήρθε στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι την στενοχωρούσαν. Για λίγο, όμως, καθώς ποτέ δεν άφησε το συναίσθημα να μπει εμπόδιο στην ορθολογική-κατ’ αυτήν-κρίση της κι επέμεινε στο ίδιο μίγμα πολιτικής, έστω κι αν το 2015 μπήκε εν τελεί εμπόδιο στα σχέδια Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ως υπηρεσιακή, πλέον, Καγκελάριος, με δεδομένο ότι η νέα γερμανική Βουλή έχει ορκιστεί και αυτή δεν είναι μέλος της, η κ. Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο που άνοιξε πριν 16 χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο έβδομος Έλληνας πρωθυπουργός που γνώρισε και ο πρώτος που της άνοιξε το σπίτι του ένα βράδυ, έστω και αν η προσωπική σχέση που απέκτησε με τον κ. Τσίπρα είναι γνωστή.

Όσο και να είναι γνωστό, όμως, ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, η κ. Μέρκελ δεν θα αποφύγει τις ουσιώδεις απαντήσεις. Όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει για την Τουρκία, για την επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το 2023, αλλά και για τον δικό της απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων. Έστω και αν, σταδιακά, το ενδιαφέρον της Αθήνας μετατοπίζεται στον επικείμενο διάδοχο της, τον Όλαφ Σολτς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA