Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως «πράσινος» πρωθυπουργός και εκ των βασικών υποστηρικτής αυτών των πολιτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εμφανιστεί το απόγευμα της Δευτέρας (31/10) στη Γλασκώβη και στην COP26, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το παρών στη Γλασκώβη θα δώσουν, βεβαίως, όλοι οι σημαντικοί ηγέτες του κόσμου, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κ.ο.κ. Παρών, επίσης, θα είναι και ο…εσχάτως ανησυχών για το κλίμα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όμως δεν θα έχει κάποια διμερή επαφή με τον κ. Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της «πράσινης» μετάβασης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στα πλάνα που έχει επί τάπητος για τα επόμενα χρόνια. Ηδη, δε, ο κ. Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του δίνει το στίγμα των προθέσεων του τα επόμενα χρόνια, μιλώντας για την κλιματική κρίση.  

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων:

  • τους στόχους απολιγνιτοποίησης που έχει θέσει και ακολουθεί η κυβέρνηση,
  • τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που τίθενται, μεταξύ των οποίων και τα πλωτά αιολικά πάρκα, για τα οποία το επόμενο διάστημα θα έρθει το ρυθμιστικό πλαίσιο
  • τα «πράσινα νησιά» και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται εκεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα νησιά, όπως η «πράσινη» Αστυπάλαια, αλλά και η Χάλκη, το πρώτο ενεργειακά ουδέτερο νησί, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την Παρασκευή.
  • την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία, με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
  • την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται 

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, θα επαναλάβει το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης στη Γλασκώβη, ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον Ουκρανό πρόεδρο κ. Ζελένσκι, ενώ μένει να φανεί αν θα δει και άλλους, όπως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ

Στο υπουργικό ο κλιματικός νόμος

Σε μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή, δε, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το πρωί της Πέμπτης, επί τάπητος θα τεθεί ο νέος κλιματικός νόμος που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το εθνικό πλαίσιο που αποτυπώνει την ελάττωση των εκπομπών ρύπων αερίων στην ατμόσφαιρα κατά 55% με χρονικό περιθώριο δεκαετίας, με δεδομένη την ευρωπαϊκή πολιτική FitFor55 ως το 2030. Παράλληλα, με βάση τον νέο νόμο, θα γίνεται και ένας ακριβής προσδιορισμός για τις επιμέρους και ανά κατηγορίες αναγκαίες μειώσεις ρύπων π.χ. στις οδικές μεταφορές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA