Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, που διαφοροποιήθηκε από το «παρών» που δήλωσε το ΚΙΝΑΛ, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου, ωστόσο, με τα οποία αυστηροποιούνται οι ποινές  για ειδεχθή εγκλήματα, όπως είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία.Μεταξύ άλλων, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων, διεύρυνση του αξιοποίνου.Ιδίως, για τη βαριά εγκληματικότητα,  όπως: ανθρωποκτονία, βιασμός, και θανατηφόρος ληστεία, η προβλεπόμενη ποινή είναι πλέον μόνο η ισόβια κάθειρξη χωρίς εναλλακτική.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ενώ μετατρέπεται σε κακούργημα ακόμα και η απλή κατοχή μολότοφ σε δημόσιες συναθροίσεις ανεξαρτήτως της ρίψης της. 

ΚΙΝΑΛ: Κραδασμοί για τον Ποινικό Κώδικα εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Τις εσωκομματικές συγκρούσεις και τους κραδασμούς που πυροδοτεί στο Κίνημα Αλλαγής η εσωκομματική προεκλογική κούρσα για τη νέα ηγεσία έφερε στο προσκήνιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κόμματος. Οι διαφωνίες καταγράφηκαν με αιχμή την τελική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλοι υποστήριζαν ότι πρέπει να υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για αυστηροποίηση των ποινών σε συγκεκριμένα αδικήματα όπως είναι οι βιασμοί ανηλίκων, η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, δολοφονίες κι άλλα.

Αντιθέτως βουλευτές όπως οι Ιλχάν Αχμέτ και Κώστας Σκανδαλίδης, αντέτειναν ότι η καταλληλότερη στάση για το κόμμα είναι το «παρών», δεδομένου ότι το τελικό νομοσχέδιο περιέχει επιμέρους διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν. Χαρακτηριστικό των εσωκομματικών ζητημάτων είναι ότι η κ. Γιαννακοπούλου, που ως τομεάρχης Δικαιοσύνης εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραιτήθηκε από το ρόλο της εισηγήτριας στην Ολομέλεια, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία της με την επίσημη κομματική γραμμή και τη θέση της πήρε ο κ. Αχμέτ.

Το κλίμα αποτυπώνεται και στο άτυπο μπρα ντε φερ του Κώστα Σκανδαλίδη με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια ο κ. Σκανδαλίδης μετά το «ναι» που είχε πει ο κ. Λοβέρδος επί της αρχής του νομοσχεδίου επικρίνοντας τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε παρών επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA