Μενού
  • Α-
  • Α+

Η περίφημη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από αρκετούς μήνες ήταν η αφορμή να ψυχρανθούν σημαντική οι ελληνογερμανικές σχέσεις, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξηγήσει τηλεφωνικά στην Άνγκελα Μέρκελ τη θέση του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, πολλώ δε μάλλον μετά το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Χρειάστηκε, συνεπώς, να περάσει σε «γαλλικά» χέρια η πρωτοβουλία των κινήσεων για να προσκληθεί τελικά η Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία αρχίζει το μεσημέρι της Παρασκευής και έτσι για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ελλάδα θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν θα εκπροσωπείται από τον Ταγίπ Ερντογάν, ούτε καν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη είχε απευθύνει προσωπικά ο κ. Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.. Είναι η πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη και, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).

Η θέση της Ελλάδας στη διάσκεψη είναι σαφής: να τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για εκλογές στις 24/12 του τρέχοντος έτους, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό, βεβαίως, αφορά την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό, η οποία διαδραματίζει ρόλο στη Λιβύη και εσχάτως επεχείρησε να «εξαφανίσει» την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ Μάγκνους, η οποία εν τελεί δεν παραιτήθηκε.

Η ελληνική θέση ως προς το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Λιβύη προς το μέλλον είναι άμεσε συνυφασμένη και με το τι σχέσεις επιδιώκει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη -έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και εκτιμάται ότι αμφότεροι θα συμμετάσχουν- και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA