Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή πολιτική σκηνή η κυνικότητα, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να «βουλιάξει» την Ελλάδα με 5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του. Η ευθεία απειλή του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενη από τις γνωστές ανυπόστατες και προσχηματικές κατηγορίες περί παράνομης παρεμπόδισης της απρόσκοπτης διέλευσης των μεταναστευτικών ροών από τις ελληνικές Αρχές, γίνεται τη στιγμή, που το «τουρκικό σινικό τείχος», που έχει υψώσει η Αγκυρα για να μπλοκάρει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια θα ξεπεράσει τα 1.400 χιλιόμετρα!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού «σφράγισε» τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία σε μήκος 911 χιλιομέτρων, υψώνει τείχος τουλάχιστον 463 χιλιομέτρων και προς το Ιράν για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές χτίζοντας το 3ο μεγαλύτερο τείχος στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Παρόλα αυτά, έχοντας «τσιμεντώσει» τα μισά τουρκικά χερσαία σύνορα κουνάει πιο απειλητικά από ποτέ το χέρι του στην Ελλάδα επιδιδόμενος σε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως ηγέτης μίας χώρας όπου η καταπάτηση των ελευθεριών απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.  

Μετά την πρωτοφανή επίσημη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της χώρας μας ενώπιων του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ο όρος «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Τουρκία, που έχει υιοθετήσει σταθερά η ελληνική διπλωματία, δεν αποτυπώνει πλέον επαρκώς τους πραγματικούς σχεδιασμούς της γείτονα. Τα εκατομμύρια μετανάστες, που βρίσκονται εντός τουρκικού εδάφους, χρησιμοποιούνται από το καθεστώς Ερντογάν ως μέσο εκβίασης των Βρυξελλών για να εισρέουν δισεκατομμύρια ευρώ στα υπό κατάρρευση κρατικά ταμεία της Τουρκίας και ως μοχλός πίεσης της ΕΕ ώστε να αποκομίζει οφέλη και ανταλλάγματα στο γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. 

Το μεταναστευτικό όμως αποτελεί κατά τη στρατηγική θεώρηση του τουρκικού κατεστημένου το μεγάλο όπλο του έναντι της χώρας μας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί. Η προσπάθεια κατάρρευσης της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής στον Εβρο το Μάρτιο του 2020 υπήρξε η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Αλλωστε, το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της υβριδικής επίθεσης και των ψυχολογικών επιχειρήσεων, που διεξάγει η Τουρκία σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων τα τελευταία χρόνια. Η νέα απειλή Ερντογάν εκτός των άλλων ερμηνειών, που ενδεχομένως είναι δυνατό να δοθούν, όπως ο εκνευρισμός για τη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, σηματοδοτεί μία επικίνδυνη κλιμάκωση

Με απλά λόγια ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει ότι όταν το θελήσει και σε χρόνο, που ο ίδιος θα αποφασίσει, μπορεί να ανοίξει τα σύνορα δίνοντας το σήμα σε 5 εκατ. κατατρεγμένους ανθρώπους, δηλαδή το μισό του ελληνικού πληθυσμού, να πλημμυρίσουν τη χώρα μας. Εχοντας το «όπλο» αυτό πάντα γεμάτο πάνω στο διαπραγματευτικό τραπέζι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει διαρκώς την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό είναι εύκολο να εξηγηθεί η έντονη αντίδραση της Αγκυρας για τη «σφράγιση» του Εβρου με το σιδερένιο τείχος κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου επικαλούμενη τις δήθεν ευαισθησίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών. 

Η ίδια αντίδραση εκδηλώνεται και για τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης και προστασίας των θαλάσσιων ελληνικών συνόρων, που δυσκολεύει την κατευθυνόμενη από το τουρκικό καθεστώς δράση των δουλεμπόρων στο Αιγαίο. Στην περίπτωση αυτή επιστρατεύονται οι αυθαίρετες καταγγελίες της τουρκικής διπλωματίας για παράνομες επαναπροωθήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό-Ακτοφυλακή αλλά και οι ανθελληνικές κορώνες ΜΚΟ, πολλές εκ των οποίων διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας για το ρόλο που διαδραματίζουν, περί βάναυσης συμπεριφοράς εις βάρος προσφύγων από Ελληνες στρατιωτικούς και λιμενικούς. Τελευταίο επεισόδιο στην υιοθέτηση και διακίνηση της τουρκικής προπαγάνδας η ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμπορχ Μπέχελ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία παρουσίασαν εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ.  

Ολα αυτά βέβαια ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τσιμεντένιου τείχους μήκους 911 χιλιομέτρων, που ύψωσε η Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία. Στο τείχος αποτελούμενο από τσιμεντένια μπλοκ 7 τόνων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους 3 μέτρων, έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα με κονσερτίνες ενώ διαθέτει «έξυπνους» στρατιωτικούς πύργους. Οι πύργοι είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα συστήματα φωτισμού, οπτικής ανίχνευσης στόχων, αισθητήρων και υπέρυθρων καμερών, αυτόματα όπλα και σύστημα ανακοίνωσης. Υποπτα άτομα, που πλησιάζουν τα σύνορα στα 300 μέτρα, προειδοποιούνται με ανακοινώσεις στα αραβικά, τα τούρκικα και τα αγγλικά. Για όσους δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματου πυροβολισμού. Εκτός των τεχνολογικών μέσων, υπάρχουν παρατηρητήρια και σκοπιές με στρατιώτες ενώ εκτελούνται περιπολίες με σκύλους. Το τείχος στα τουρκοσυριακά σύνορα είναι το τρίτο μακρύτερο τείχος του κόσμου πίσω από το Σινικό τείχος των 8.850 χιλιομέτρων και το τείχος ανάμεσα στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μήκους περίπου 3.500 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, η κατάρρευση του αφγανικού καθεστώτος και η άνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν σήμανε συναγερμό στην Αγκυρα φοβούμενη εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών. Για το λόγο αυτό η Τουρκία επιμηκύνει το τείχος στα ανατολικά σύνορά της με το Ιράν. Στα 211 χιλιόμετρα, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί θα προστεθούν επιπλέον 242 χιλιόμετρα προκειμένου να αποτραπεί η μαζική είσοδος Αφγανών στην τουρκική επικράτεια δια μέσου του Ιραν. Εργα όμως πραγματοποιούνται και στη συνοριογραμμή με τη Γεωργία και την Αρμενία ώστε να κλείσει κάθε πιθανή δίοδος προσφύγων και μεταναστών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA